Μπότσης: Τι ζητούν οι επενδυτές στην αγορά ΑΠΕ – Οι προκλήσεις και οι περιορισμοί
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην αγορά των ΑΠΕ αναφέρθηκε ο κ. Κίμων Μπότσης, Γενικός Διευθυντής iXion Energy, μιλώντας την Παρασκευή το απόγευμα στο 5ο POWER & GAS FORUM που διοργανώνει το energypress.gr στις 28 και 29 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στις τρεις βασικές προϋποθέσεις που αξιολογούν οι επενδυτές, ο κ. Μπότσης σημείωσε ότι αυτές περιλαμβάνουν την ασφάλεια εφοδιασμού και η σταθερότητα δικτύου, η βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος και η ελαχιστοποίηση των διακοπών προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Μάλιστα, αν συνυπολογιστούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για ζήτηση 150 τεραβάτ το 2045 (η οποία είναι τριπλάσια σε σχέση με σήμερα), στο παιχνίδι πρέπει να μπουν και τα offshore και η αποθήκευση προκειμένου να καταστεί εφικτή η προβλεπόμενη ανάπτυξη.
Οι ΑΠΕ, όπως σημείωσε, δεν παύουν να είναι ιδιωτικές long term επενδύσεις των οποίων τα CAPEX πιέζονται από παγκόσμια συμβάντα τα οποία κρατάνε 1-2 χρόνια και επηρεάζουν το business plan αλλά πιέζεται και το OPEX από τις χαμηλές τιμές και τις περικοπές. «Πρέπει να δούμε αν οι τιμές είναι βιώσιμες και ποιος θα τις χρηματοδοτήσει», σημείωσε ο κ. Μπότσης.
Μία ακόμη προϋπόθεση είναι το σταθερό κανονιστικό πλαίσιο το οποίο δεν πρέπει να αλλάζει φωτογραφικά. Η αβεβαιότητα στο πλαίσιο για περικοπές, το εάν θα ενταχθούν αυτές στο μέλλον, το πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά, το αισιόδοξο ΕΣΕΚ το οποίο στηρίζεται πολύ στα offshore των οποίων η τύχη δεν ξέρουμε ποια θα είναι (και εάν δεν γίνουν δεν ξέρουμε πώς θα υποκατασταθεί η υπολογισμένη από τα υπεράκτια αιολικά ενέργεια), αποτελούν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα καθώς το 2030 είναι κοντά, τόνισε ο κ. Μπότσης.
Όπως εξήγησε, όλα σχετίζονται με την ζήτηση και για αυτό θα πρέπει να οριστεί το νέο φορτίο βάσης, να επιταχυνθούν οι όροι σύνδεσης και αποθήκευσης πέραν των διαγωνισμών και να αναβαθμιστούν τα δίκτυα και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις.
Πώς θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος – Η μετάβαση στα PPAs
Αναλύοντας το θέμα του ενεργειακού κόστους, ο κ. Μπότσης υποστήριξε ότι για να μειωθεί θα πρέπει όλες οι ΑΠΕ να πάνε προς την αγορά και να συμμετέχουν σε όλες τις μορφές balancing. Τα PPAs είναι καλά αλλά αποτελούν ένα μεταβατικό εργαλείο αλλά δεν έχουν προχωρήσει ουσιαστικά για να δούμε πως λειτουργούν σε πραγματικές συνθήκες και από την μεριά του παραγωγή και από την μεριά του καταναλωτή ενώ η αποθήκευση είναι μηδενική και η ζήτηση σταθερή, κάτι που σημαίνει ότι οι περικοπές θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται, επεσήμανε.
Μακροπρόθεσμα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει θετικά και το demand side management, να μπορούμε να ρυθμίσουμε δηλαδή στην μεριά του καταναλωτή τα φορτία πρόσθεσε ο κ. Μπότσης.
Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα στρατηγείο ενέργειας το οποίο θα αξιολογεί δυναμικά την παραγωγή, την κατανάλωση, την ζήτηση, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές, τα δίκτυα, τις διασυνοριακές συνδέσεις κ αι θα προτείνει στην Πολιτεία ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στην εκάστοτε περίπτωση.