Μπενρουμπή: Ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοινώνει σύντομα συνεργασία με ξένο όμιλο στα υπεράκτια αιολικά

12 05 2021 | 09:01

Σε ένα νέο περιβάλλον κινείται πλέον ολοταχώς η εγχώρια ενεργειακή αγορά, καθώς οι στόχοι του 2020 επιτεύχθηκαν, ενώ η τιμή CO2 είναι στα 50 ευρώ και έρχονται διαρκώς νέα πράγματα. 

Όπως δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής της Protergia,ο νέος στόχος της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων κατά 55% στην Ε.Ε. ως το 2030 αλλάζει τα δεδομένα. 

Ο όμιλος Μυτιληναίου δείχνει ενδιαφέρον για το σύνολο των εξελίξεων, όπως τα υπεράκτια αιολικά, η αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο. Την ίδια στιγμή, η νέα μονάδα φυσικού αερίου είναι σχεδόν έτοιμη και ο όμιλος βασίζεται στη δημιουργία του μηχανισμού ισχύος προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά μέσα στην αγορά. Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι η εν λόγω μονάδα θα επιτρέψει στο 2022 και 2023 να κλείσουν οι μονάδες της ΔΕΗ, ενώ θα επιτρέψει και μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. 

Ο κ. Μπενρουμπή στάθηκε επίσης στα νέα 300 μεγαβάτ αιολικών που πρόκειται να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια, αλλά και στα 1500 μεγαβάτ φ/β που αποκτήθηκαν πρόσφατα με εξαγορές και σχεδιάζεται να είναι έτοιμα ως το 2022. 

Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια για 1000 μεγαβάτ αποθήκευσης ενέργειας με 20 έργα των 50 μεγαβάτ με αποθήκευση μιας ώρας για συγκεκριμένους σκοπούς. Προκειμένου να συμβεί αυτό, όμως, χρειάζεται το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο. 

Ταυτόχρονα, ο όμιλος πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα μια συνεργασία που είναι σε προχωρημένο σημείο με ξένη εταιρεία για τα υπεράκτια αιολικά. 

Σε ότι αφορά το target model, ο κ. Μπενρουμπή τόνισε ότι ξεκίνησε βεβιασμένα και ότι η αγορά επόμενης ημέρας δεν είναι σωστά δομημένη, ενώ χρειάζεται ένας μηχανισμός επιτήρησης. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αγορά εξισορρόπησης είχε σκαμπανεβάσματα και έχει ισορροπήσει πλήρως πλέον, πράγμα που θα γινόταν και χωρίς τη ρύθμιση που προωθήθηκε από τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ. 

Ο επικεφαλής της Protergia σημείωσε επισης ότι "είναι περίεργο το ότι συμμετείχαμε σήμερα στη σύζευξη με τη Βουλγαρία μετά την αντίστοιχη με την Ιταλία και πλέον είμαστε εξαγωγείς". 

Τέλος, σχολίασε ότι εξακολουθεί να λείπει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, δηλαδή ο μηχανισμός αμοιβής ισχύος.

 

 

 

11 Μαϊου 2021

energypress