Μητσοτάκης: «Οδηγός» ο Δήμος Τρικκαίων για δράσεις προς όφελος όλων.

16 05 2019 | 15:31

Εύσημα του προέδρου της ΝΔ στον Δήμαρχο Τρικκαίων για τον Κόμβο Καινοτομίας και το Smart Trikala

Με θερμά λόγια για τις δράσεις του Δήμου στον Κόμβο Καινοτομίας GiSeMi και τις δράσεις (πιλοτικές και μη) του Smart Trikala, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2019 τα Τρίκαλα και είδε από κοντά τις καινοτόμες, πρωτοπόρες πιλοτικές ή άμεσα εφαρμόσιμες δράσεις του Δήμου Τρικκαίων. Συγκεκριμένα είδε:


- Τον Κόμβο Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας GiSeMi, όπου διαπίστωσε τη σύνδεση αγροδιατροφής και τεχνολογίας, με καινοτόμες δράσεις. Συζήτησε με στελέχη της e-trikala και του Δήμου και γεύτηκε καινοτόμα προϊόντα της «ΚαρΜα» (Φάρμα Καρρά Μανδράκη) με κατσικίσιο γάλα και κράνμπερι, γίδινο τυρί και άλλα, παραδοσιακά ή νέας στόχευσης προϊόντα. Σημειώνεται ότι η εν λόγω φάρμα βραβεύθηκε στον διαγωνισμό Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone Business για το ολοκληρωμένο σύστημα  μελέτης και ελέγχου επίδρασης του τόπου και του είδους βοσκής στην ποιότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. 


Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος, όπως εξκήγησε ο κ. Παπαστεργίου, του συγκεκριμένου κόμβου: να συνδυάζει την τεχνολογία με την καινοτομία, τις νέες ιδέες και τις start up επιχειρήσεις. Στόχος, «να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας», να προσφέρουν, να εργαστούν. Κάτι με το οποίο συμφώνησε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «το αποτύπωμα αυτό ξεπερνά τα όρια του Δήμου» και είναι οδηγός για το «πώς οι έξυπνες ηγεσίες κάνουν πράγματα προς όφελος όλων και ειδικά των νέων ανθρώπων.


Σημείωσε, δε, ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να δημιουργήσει δεδομένα, κάτι που είναι εμφανές από το ότι, μεγάλο τμήμα της καινοτομίας, προέρχεται από πόλεις ή περιφέρειες και όχι από το κεντρικό κράτος. Και τόνισε ότι, εκτός από το χρέος να προωθηθούν νεωτερικότητα και καινοτομία, έχει σημασία η προβολή των δράσεων και της δουλειάς που γίνεται στον Δήμο Τρικκαίων.


- Το Control Room του Smart Trikala, όπου είδε από κοντά τα πιλοτικά και εφαρμοζόμενα συστήματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών: Σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών «20000», συστήματα γεωχωρικών δεδομένων, παρακολούθησης στόλου οχημάτων, έλεγχου αντλιοστασίων λυμάτων, ελέγχου δικτύου ύδρευσης, πιλοτικές εφαρμογές για στάθμευση, φωτισμό, φανάρια, κάδους απορριμμάτων, γεωργία ακριβείας και πολλά άλλα.


Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι, για παράδειγμα το σύστημα «20000» στοχεύει στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, βγάζοντας το… μέσον από τη μέση, για θέματα που είναι εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωση του Δήμου να επιλύει: λάμπες, χόρτα, προβλήματα καθημερινότητας. Και, αναφερόμενος στα «έξυπνα» συστήματα που λειτουργούν πιλοτικά, τόνισε τη σημασία της έρευνας για οφέλη στην καθημερινότητα των πολιτών.


Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε στην τεχνολογία και τα οφέλη της καινοτόμας δράσης της, με αναφορά στα θετικά σημεία των δράσεων του Δήμου Τρικκαίων για τον πολίτη και τον δημόσιο υπάλληλο. Καταλήγοντας, τόνισε ότι το κράτος είναι έτοιμο να περάσει σε παρόμοιες λειτουργίες, κάτι που επιβεβαίωσε, όταν είδε το e- ΚΕΠ, το μοναδικό «ΑΤΜ πιστοποιητικών, που μειώνει στο ελάχιστο τον χρόνο απόδοσης πιστοποιητικών σε πολίτες. Και επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ότι τα χρήματα που διαχειρίζονται κράτος και αυτοδιοίκηση, είναι χρήματα των πολιτών  και, επομένως, οφείλουν να αξιοποιούνται αποτελεσματικά, με διαφάνεια και λογοδοσία.

2

 

2

 

2

 

 

15 Μαϊου 2019

Δήμος Τρικκαίων