Μητσοτάκης: Το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης αναγνωρίζει στην πράξη την ΑΟΖ της Ελλάδος

30 03 2025 | 13:42

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην επισημοποίηση του ενδιαφέροντος της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

«Γιατί είναι σημαντική αυτή η εξέλιξη; Γιατί μια κορυφαία αμερικανική πολυεθνική επιλέγει να επενδύσει σε ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα, αναγνωρίζοντας στην πράξη την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην περιοχή» σημειώνει.

Η συστηματική δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα πιστοποιείται και από την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, μετά την ήδη ανακοινωθείσα συμμετοχή της στο πρόγραμμα δυτικά της Πελοποννήσου. Γιατί είναι σημαντική αυτή η εξέλιξη; Γιατί μια κορυφαία αμερικανική πολυεθνική επιλέγει να επενδύσει σε ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα, αναγνωρίζοντας στην πράξη την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην περιοχή. Όπως άλλωστε έκανε πρόσφατα και η Λιβύη, δημοπρατώντας θαλάσσια οικόπεδα στη δική της ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, σεβόμενη δηλαδή ουσιαστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, παρά τη σκόπιμη παραπληροφόρηση ορισμένων. Αλλά είναι επίσης απόδειξη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζω ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ήδη δραστηριοποιείται η Exxon Mobil που ενδέχεται να κάνει τις πρώτες δειγματοληπτικές έρευνες μέσα στο 2025. Είναι στρατηγική επιλογή μας μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλής, με τους πόρους που εξοικονομούνται ή τους νέους που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των φυσικών κοιτασμάτων να διατίθεται προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Πολύ σημαντική εξέλιξη για την «παραγωγική Ελλάδα» που θέλουμε να βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης σε ζητήματα στρατηγικής αυτονομίας, είναι και η επίσημη αναγνώριση της εμβληματικής επένδυσης της Metlen για την παραγωγή γαλλίου ως Στρατηγικού Έργου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις 47 έργα από 13 χώρες-μέλη αξιολογήθηκαν σε αυτήν την κατηγορία. Η επιλογή της ελληνικής επένδυσης αποτελεί διάκριση-ορόσημο για την ευρωπαϊκή μεταλλουργία, αλλά και για την ελληνική μεταλλευτική δραστηριότητα. Το γάλλιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή εξοπλισμού και τεχνολογιών που σχετίζονται με την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και με την άμυνα της Ένωσης. Και η σημασία αυτής της διάκρισης είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς έρχεται σε μια περίοδο έντονου παγκόσμιου εμπορικού ανταγωνισμού και γεωπολιτικής αστάθειας.

Τώρα, θα πει κανείς, «καλή είδηση η έλευση της Chevron και η ευρωπαϊκή αναγνώριση της Metlen, αλλά με το κράτος που μας ταλαιπωρεί τι γίνεται;». Η μάχη για αλλάξει το Δημόσιο σε όλες του τις εκφάνσεις συνεχίζεται. Υλοποιούνται ήδη πάρα πολλά έργα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν αφορούν μόνο αυτήν καθαυτή τη βελτίωση της απόδοσης του Δημοσίου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πολίτες και επιχειρήσεις συναλλάσσονται με αυτό -θυμίζω το gov.gr. Το επόμενο διάστημα, ρίχνουμε το βάρος στην επιτάχυνση των προσλήψεων. Θέλουμε να γίνονται εντός του έτους, ώστε οι υπάλληλοι να βρίσκονται στις θέσεις τους χωρίς πολυετή καθυστέρηση. Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στην ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να επιβραβεύονται αυτοί που πραγματικά το αξίζουν και να βοηθιούνται όσοι οι επιδόσεις τους δεν είναι οι προσδοκώμενες. Όλοι έχουμε επαφή με το Δημόσιο. Αν σας έλεγα ότι το 97% των δημόσιων υπαλλήλων κρίνονται ως «άριστοι» και «υπερ-επαρκείς», θα συμφωνούσατε; Μάλλον όχι, και αυτό επιβεβαιώνεται και στην πράξη. Με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης που εφαρμόζουμε από το 2023, είδαμε ότι το ποσοστό αυτών που κρίνονται ως «άριστοι» είναι στο 9%. Όχι επειδή έγιναν λιγότερο ικανοί οι υπάλληλοι, αλλά γιατί για πρώτη φορά έχουμε μια πιο ρεαλιστική και αντικειμενική εικόνα. Σε αυτό βοηθά και η τεχνητή νοημοσύνη, που σκανάρει τις φόρμες αξιολόγησης και βοηθά να εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου οι αξιολογήσεις είναι «τυπικές», χωρίς πραγματικό περιεχόμενο. Ξαναλέω ότι η διάθεσή μας δεν είναι τιμωρητική. Αντιθέτως συνοδεύεται από εξατομικευμένη στοχοθεσία και πλάνο ανάπτυξης του κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά, ώστε να γίνεται παραγωγικός στη δουλειά του. Με την αναμόρφωση και επιτάχυνση του πειθαρχικού κώδικα θα έχουμε ταχύτερα αποτελέσματα και για όσους λίγους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Επιπλέον όμως της εσωτερικής αξιολόγησης, μας ενδιαφέρει πάνω από όλα η γνώμη των πολιτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Σύντομα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ένα πολύ αναλυτικό ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Γιατί ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι η κοινωνία. Λίαν προσεχώς περισσότερα επ' αυτού.

f