Ντουμπάι – Τζ. Κέρρυ στον πρωθυπουργό: Η Ελλάδα ιδανική χώρα για τη Διεθνή Διάσκεψη Ωκεανών – Πράσινος ηγέτης ο Κ. Μητσοτάκης

Σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με το Ντουμπάι, όπου διεξάγεται η Eτήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή– Cop28 η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον John Kerry, ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, είχε επίκεντρο τη Διάσκεψη που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 16 και 17 Απριλίου του 2024 για την προστασία των Ωκεανών και της βιοποικιλότητας.

«Είμαστε Γαλάζια χώρα με 170 νησιά, πολλά εκ των οποίων ακατοίκητα, επομένως έχουμε απόλυτη δέσμευεση και υποχρέωση, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά έθνη εκπροσωπώντας το 25% του παγκόσμιου στόλου.

Όλοι οι παίκτες πρέπει να συνεισφέρουν στην απανθρακοποίηση του τομέα της Ναυτιλίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και έδωσε τον λόγο στον Τζον Κέρρυ, ο οποίος τον ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς.

«Πράγματι είστε ένας πράσινος ηγέτης. Μεγάλωσα στη Μασαχουσέτη, πολιτεία που βεβαίως είναι δίπλα στον ωκεανό, με τον οποίο έχουμε συγγένεια», είπε ο Τζον Κέρρυ και συμπλήρωσε:

«Μεγάλωσα με λατρεία για τη θάλασσα και κάποια στιγμή συνδειδητοποίησα ότι αυτά τα 3/4 του πλανήτη είναι πηγή ζωής και βιοπορισμού, πόσο μάλλον για μιά χώρα σαν την Ελλάδα, από τα σημαντικότερα έθνη από τότε που γράφεται η ιστορία της Ναυτιλίας. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλη χώρα από την Ελλάδα να αναλάβει τέτοια ευθύνη. Ας σκεφτούμε πόσες επιχειρήσεις και άνθρωποι εξαρτώνται για τον βιοπορισμό τους από το γιγάντιο κι εύθραυστο αυτό σώμα, τους ωκεανούς.

Στον κόλπο του Μεξικού αυτή τη στιγμή υπάχει νεκρή ζώνη και σε όλον τον πλανήτη υπάρχει αυτή η κατάσταση λόγω νιτρικών ιόντων από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θεωρώ λοιπόν ότι η απόφαση της Ελλάδας να αναλάβει τη διοργάνωση της Διάσκεψης είναι σημαντική αφού η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με του ωκεανούς, την πηγή των πάντων. Είναι η σειρά της Ελλάδας, η πιο ιδανική χώρα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη», τόνισε ο Τζον Κέρρυ.

 

 

σ