Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Ας εργαστούμε μαζί για την υγεία της θάλασσας!

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Ας εργαστούμε μαζί για την υγεία της θάλασσας!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (World Ocean Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο από τις 8 Ιουνίου 1992, οπότε θεσμοθετήθηκε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, με την ευκαιρία της υπογραφής της Συνθήκης για την Βιοποικιλότητα, από 150 ηγέτες απ' όλο τον κόσμο και τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η σημερινή ημέρα, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία του ωκεανού, της θάλασσάς μας, και να βοηθήσουμε στην διεθνή ένωση Κυβερνήσεων, οργανισμών, ακαδημαϊκής κοινότητας και πολιτών,  για τη διατήρηση και προστασία τους.  Οι ωκεανοί καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης, φιλοξενούν το 90% του νερού, παράγουν το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε, λειτουργούν ως καταβόθρες μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα ρυθμίζοντας το παγκόσμιο κλίμα, ενώ αποτελούν οικότοπο για περισσότερα από 250.000 είδη χλωρίδας και πανίδας. Προστατεύοντας την υγεία του Ωκεανού, προστατεύοντας και αποκαθιστώντας τα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα, θα διατηρήσουμε την υγεία του πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές, καθώς οι ωκεανοί κρατούν το κλειδί για την αντιμετώπιση των κρίσεων του κλίματος και της βιοποικιλότητας.

Συμμετέχοντας στην παγκόσμια προσπάθεια, στην Ελλάδα ευθυγραμμίζουμε τους σκοπούς μας για να υποστηρίξουμε τον παγκόσμιο ωκεανό μας, καθώς η προστασία του βρίσκεται στην καρδιά του συλλογικού μας μέλλοντος. Η χώρα μας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων και ουσιαστικών μέτρων, τα οποία θα ανακόψουν τον διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό υποβάθμισης που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες θάλασσες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου, φιλοξένησε τον Απρίλιο, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το 9ο Our Ocean Conference, καθώς η προστασία των θαλασσίων οικοσυστημάτων και της γαλάζιας ανάπτυξης αποτελούν προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Στην 9η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς, συμμετείχαν 120 κράτη, 20 διεθνείς οργανισμοί και 3.864 προσκεκλημένοι και ανακοινώθηκαν 471 νέες και πρόσθετες δράσεις για την προστασία του παράκτιου και θαλασσίου περιβάλλοντος άνω των 11,3 δις ευρώ, με στόχο μια νέα, βιώσιμη, γαλάζια οικονομία.

Η Διάσκεψη κάλυψε τους έξι βασικούς θεματικούς τομείς της Διάσκεψης, τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, την βιώσιμη γαλάζια οικονομία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ναυτική ασφάλεια, την βιώσιμη αλιεία και την θαλάσσια ρύπανση αλλά και τέσσερις ειδικού ενδιαφέροντος, τον βιώσιμο τουρισμό, την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά, την πράσινη ναυτιλία και την πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα με την ανακοίνωση 21 πολύ σημαντικών δεσμεύσεων   συνολικού ύψους άνω των 780 εκατ., αλλά και με την πρόσφατη απόφασή της να υποστηρίξει το moratorium για τις εξορύξεις στο διεθνή βυθό συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ηγετικά κράτη για την προστασία των θαλασσών παγκόσμια.

Η διασφάλιση της υγείας των θαλασσών διασφαλίζει και την δυνατότητά μας να χτίσουμε μια υγιή και βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην οποία θα μπορούν να στηριχθούν και να ευδοκιμήσουν οι μέλλουσες γενιές. Οι υγιείς θάλασσες αποτελούν τον πνεύμονα του Πλανήτη μας. Όλοι μαζί, καλούμαστε υπηρετήσουμε το κοινό όραμα για τον πιο πολύτιμο πόρο και να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες που διαθέτει ο ωκεανός για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για όλους!

Είναι κοινό καθήκον και στόχος μας να υπογραμμίσουμε την κρίσιμη σημασία του ωκεανού και του κλίματος και να εργαστούμε για  την κοινή μας δέσμευση, για τη διατήρηση και την ευημερία των ωκεανών.

Ας εργαστούμε μαζί για την υγεία των ωκεανών μας, την υγεία του πλανήτη μας!

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για του Ωκεανούς, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής-Βουλευτής Ηλείας