Μικρά φωτοβολταϊκά: Εκπνέει στις 14 Αυγούστου η προθεσμία για επαναρρύθμιση των διακοπτών τους – Απενεργοποίηση της σύνδεσης το «πέναλτι»
Ολοκληρώνεται στις 14 Αυγούστου η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες «μικρών» φωτοβολταϊκών στο δίκτυο διανομής, ώστε να επαναρρυθμίσουν τους διακόπτες των συστημάτων τους. Η υποχρέωση παρέμβασης στους διακόπτες των φωτοβολταϊκών (όπως και η διορία), προβλέπεται σε πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ (Ν. 5106/2024).
Όπως έχει γράψει το energypress, oι παραγωγοί – αυτοκαταναλωτές έχουν ενημερωθεί σχετικά από τον ΔΕΔΔΗΕ μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, στην οποία ο Διαχειριστής παραθέτει και τις νέες ρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Καθώς βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πλέον από την εκπνοή της προθεσμίας, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε και σε αντίστοιχη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο (123), η υποχρέωση αυτή καταλαμβάνει όλα τα εμπορικά φωτοβολταϊκά, καθώς και τα συστήματα αυτοπαραγωγής µε ισχύ άνω των 100 κιλοβάτ και, ειδικά στα Μη Διασυνδεδεµένα Νησιά, άνω των 20 κιλοβάτ. Την 14η Αυγούστου κλείνει το τρίμηνο χρονικό «παράθυρο» που προβλεπόταν στο νομοσχέδιο. Αν ένας ιδιοκτήτης φωτοβολταϊκού δεν προχωρήσει στην παρέμβαση έως και τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε ο ΔΕΔΔΗΕ θα απενεργοποιήσει τη σύνδεση του έργου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η υποχρέωση συνίσταται αφενός στην τροποποίηση των ρυθμίσεων προστασίας στον Αυτόματο Διακόπτη Διασύνδεσης και στις μονάδες παραγωγής του σταθμού,αφετέρου στην υποβολή εγγράφων και στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ, που αποδεικνύουν τη συμμόρφωση των παραγωγών και αυτοκαταναλωτών.
Η επαναρρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι διακόπτες των «μικρών» φωτοβολταϊκών στο ΕΔΔΗΕ έχουν υψηλή ευαισθησία στις μεταβολές της τάσης, με συνέπεια όταν συμβαίνουν τέτοια παροδικά φαινόμενα, να είναι πιθανό να «χαθεί» απότομα ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο αποκεντρωμένης παραγωγής. Επομένως, καθώς πλέον ένα μεγάλο portfolio ΑΠΕ βρίσκεται βρίσκεται εγκατεστημένο στο δίκτυο διανομής, τις περιόδους χαμηλού φορτίου υπάρχει μείζων κίνδυνος για την ευστάθεια του συστήματος.
Τέτοια συμβάντα μπορεί να υπάρξουν με την απότομη μείωση της τάσης στο σύστημα μεταφοράς, η οποία μπορεί με τη σειρά της είναι πιθανό να προκληθεί από κεραυνούς σε γραμμές μεταφοράς του συστήματος ή στην περίπτωση που υπάρξει καπνός σε γραμμές, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή.
Η δεύτερη αιτία, δηλαδή καπνοί από πυρκαγιά, ήταν η αιτία που «πυροδότησε» την απώλεια «μικρών» φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος περί τα 800 Μεγαβάτ τον περασμένο Αύγουστο. Ανάλογο κρούσμα απώλειας διεσπαρμένης παραγωγής συνέβη και τον Φεβρουάριο, με τη διαφορά ότι τον περασμένο μήνα τέθηκε εκτός δικτύου διανομής «χάθηκε» ακόμη μεγαλύτερη ισχύς, στα 1000 Μεγαβάτ.
Τέτοιες σχεδόν ακαριαίες απώλειες δυναμικού δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με τις εφεδρείες. Μόνο «αντίδοτο» αποτελούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν αυτόματα και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, αποτρέποντας το ενδεχόμενο μπλακάουτ. Προϋπόθεση ωστόσο είναι η δυναμικότητα των διεθνών διασυνδέσεων να επιτρέπει τις έκτακτες εισαγωγές. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος υπερφόρτισης των διασυνδέσεων θα είχε ως συνέπεια αυτές να τεθούν αυτόματα εκτός λειτουργίας, περικόπτοντάς το ελληνικό σύστημα από τα γειτονικά.
Όπως σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, η επαναρρύθμιση έχει σημαντικά οφέλη και για τους παραγωγούς – αυτοκαταναλωτές, καθώς σημαίνει περισσότερα έσοδα (αφού τα φωτοβολταϊκά δεν θα αποσυνδέονται σε τέτοιες περιπτώσεις από το δίκτυο). Επίσης, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μικρότερη καταπόνηση του εξοπλισμού, που επιφέρει η αποσύνδεση και επανασύνδεση.