Μετά τον Χατζηδάκη, οι ξένοι των ΑΠΕ πάνε στο Μαξίμου - Ποιό μήνυμα μεταφέρουν - Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο και οι επαφές συνεχίζονται.

23 10 2020 | 09:30

Στο Μαξίμου πρόκειται να μεταφέρουν τις θέσεις τους οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών ΑΠΕ ως προς το ποιός ευθύνεται για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, και πως πρέπει αυτό να καλυφθεί.

Κλείνοντας ένα πρώτο γύρο κυβερνητικών επαφών και αφού άκουσαν χθες τις θέσεις του Κ.Χατζηδάκη ότι δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει ή να λάβει βεβιασμένες αποφάσεις, οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών με παρουσία στην ελληνική αγορά, όπως της Enel, της EDF και της Iberdrola, προτίθενται να μεταφέρουν τις απόψεις του σε υψηλότερο επίπεδο.

Κοινός παρονομαστής για τους έλληνες επικεφαλής των ξένων εταιρειών είναι ότι επείγει να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί άμεσα μια δίκαιη λύση, καθώς οι μητρικές τους έχουν θορυβηθεί έντονα και έχουν καταστήσει σαφές ότι θα λάβουν αποφάσεις για τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, εφόσον επιβληθεί κάποια έκτακτη εισφορά.

Εν αναμονή επομένως της κοινοποίησης από το υπουργείο των σκέψεων και προτάσεών του, καθώς επίσης μελέτης της ΡΑΕ, όπως και εκείνης που εκπονεί ο ΔΑΠΕΕΠ, οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών ολοκληρώνουν αυτή την εβδομάδα ένα πρώτο κύκλο επαφών.

Κατα τις συναντήσεις στο Μαξίμου, τα στελέχη των ξένων εταιρειών πρόκειται να μεταφέρουν την άποψη ότι τυχόν επιβολή έκτακτης εισφοράς σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ, ανεξαρτήτως του ύψους της, θα λειτουργησει αρνητικά για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Και ότι, όπως είχε γράψει το Energypress, σε μια τέτοια περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπουν υπό επανεξέταση επενδυτικά σχέδια των εταιρειών τους στη χώρα μας, ως επακόλουθο της επενδυτικής ανασφάλειας που δημιουργεί η όποια εκ των υστέρων αλλαγή στους όρους των υπογεγραμμένων συμβάσεων των παραγωγών ΑΠΕ. 

Στην ουσία, θα επαναλάβουν αυτά που είπαν χθες στον Κ.Χατζηδάκη, ότι αγορά και κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα ρεαλιστικό αίτημα για την χρηματοδότηση με ευρωπαικά κεφάλαια του ελλείμματος, που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική επίπτωση της πανδημίας, προκειμένου να το υποστηρίξουν όλοι μαζί στην Κομισιόν με κάθε μέσο.

Κρίσιμο από εδώ και πέρα διάστημα είναι το επόμενο δεκαήμερο εντός του οποίου το υπουργείο ΠΕΝ θα έχει καταλήξει σε ένα τελικό πλάνο. Εως τότε, οι επαφές των ξένων εταιρειών θα συνεχίζονται, ενώ παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση θα γίνουν και από τις ξένες πρεσβείες.

 

 

 

23 Oκτωβρίου 2020

energypress