Μέσα στο 2025 οι μπουλντόζες για το mega αιολικό των EDPR και Motor Oil στην Εύβοια – 700 εκατ. και 350 MW oι στόχοι των Πορτογάλων για την Ελλάδα

Εντός του 2025 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του «mega» αιολικού που σχεδιάζουν από κοινού EDP Renewables και Motor Oil στην Εύβοια, με την συνολική επένδυση να υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος Διονύσιος Ανδρωνάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης εγκαινίων του αιολικού πάρκου «Ερημιά» στη Μαλεσίνα.

Ειδικότερα, το «mega» πάρκο με συνολική ισχύ περί τα 500 MW αποτελείται από 3 διαφορετικά cluster έργων που εκτείνονται από την νότια έως την κεντρική Εύβοια. Το πρώτο και πιο ώριμο προς κατασκευή cluster είναι το «Σοφράνο» στη Νότια Εύβοια και ακολουθούν ο «Ευβοϊκός Βορέας» στη Κεντρική Εύβοια και το cluster «Αίολος» κοντά στην Κάρυστο. Σημειώνεται ότι τα δύο πρώτα cluster αναπτύσσονται από κοινού από τις δύο εταιρείες με τις συμμετοχές να καταμερίζονται ανάμεσα σε EDPR και Motor Oil κατά 51% και 49%, αντίστοιχα, ενώ το τρίτο ανήκει εξ ολοκλήρου στην πορτογαλική εταιρεία.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρωνάς, οι δύο εταιρείες εξετάζουν όλα τα σενάρια για την συμμετοχή των έργων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με το επικρατέστερο για την ώρα, να είναι η σύναψη ενός «πράσινου» διμερούς συμβολαίου. Βέβαια, όπως διευκρίνισε, το ζήτημα θα επανεξεταστεί όταν έρθει η ώρα, καθώς τα δεδομένα στην αγορά αλλάζουν, γεγονός που επιτάσσει προσαρμογές.

Επιπρόσθετα, με τα εγκαίνια του πάρκου «Ερημιά» συνολικής ισχύος 35 MW και την ηλέκτριση του έργου, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με τα εν λειτουργία έργα αριθμεί πλέον περί τα 80 MW στην Ελλάδα. Επίσης, βρίσκονται σε φάση κατασκευής ακόμη 4 αιολικά πάρκα περίπου 120 MW όπου μοιράζονται σε Δερβενοχώρια και Βοιωτία και με ορίζοντα ηλέκτρισης το 2024 και το 2025, όπως ανέφερε ο ίδιος. Εν συνόλω τα σχέδια της εταιρείας στην Ελλάδα περιλαμβάνουν επενδύσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026 για την ανάπτυξη και θέση σε λειτουργία έργων συνολικής ισχύος 350 MW. Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στην Ελλάδα περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες με σαφή πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει έργα σε όλες τις κατηγορίες. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμπειρία της εταιρείας από την χρήσης της διετούς αναστολής των συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ, ρύθμιση που έχει εφαρμόσει στην περίπτωση του αιολικού πάρκου «Λιβάδι» το οποίο συμμετέχει απευθείας στην αγορά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν θετικό πρόσημο σε γενικές γραμμές πέρα από ορισμένα σκαμπανεβάσματα από μέρα σε μέρα, πράγμα λογικό αν λάβουμε υπόψη ότι μιλάμε για μια χρηματιστηριακή αγορά. Την ίδια στιγμή, η εμπειρία της EDPR από άλλες αγορές όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία της επιτρέπει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη επάρκεια σύγχρονες προκλήσεις στην αγορά ενέργειας όπως είναι οι αρνητικές τιμές και οι περικοπές, ενσωματώνοντας εξαρχής τα εν λόγω ρίσκα στα business plan των έργων. Μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς το δυνητικό μέγεθος των περικοπών που δύναται να υποστεί ένα πάρκο σήμερα λόγω της υπερπροσφοράς πράσινης ενέργειας, η σωστή πρόβλεψη συνιστά εκ των ουκ άνευ στη συζήτηση ενός επενδυτή με μια τράπεζα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, δύναται να αποτελέσουν ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα για την έγκριση χρηματοδότησης, καθώς «ναρκωθετούν» τα έσοδα ενός πάρκου.  

Αξιοποιώντας την διεθνή εμπειρία του Ομίλου, το ελληνικό τμήμα αναπτύσσει μια κρίσιμη τεχνογνωσία στη διαχείριση των έργων, κατορθώνοντας με αυτόν τον τρόπο να αξιολογεί καλύτερες τις ευκαιρίες της αγοράς αλλά και τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις. Ενδεικτικά, το ελληνικό τμήμα του Ομίλου αριθμεί ήδη 36 εργαζόμενους και βρίσκεται σταθερά σε φάση διεύρυνσης προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που προκύπτουν.

Σχολιάζοντας, τέλος, την πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Ανδρωνάς εκτίμησε ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα κατά τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε συνέχεια της κατάστασης που διαμορφώνεται από την συσχέτιση προσφοράς και ζήτησης.  

f