EDPR: Σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά ΑΠΕ – Τα υπό κατασκευή αιολικά των 105 μεγαβάτ και το PPA με τη MYTILINEOS

27 07 2023 | 19:00Energypress

Η EDP Renewables (Euronext: EDPR) είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο και είναι παρούσα σε 28 αγορές στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και σε Ασία-Ειρηνικό. Με έδρα τη Μαδρίτη και περιφερειακά γραφεία σε Χιούστον, Σάο Πάολο και Σιγκαπούρη, η EDPR διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων και ηγετική θέση στην αγορά του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ιδιαίτερα αξίζει να σημειωθεί η χερσαία αιολική ενέργεια, η αποκεντρωμένη αλλά και η μεγάλης κλίμακας ηλιακή ενέργεια, η υπεράκτια αιολική ενέργεια (OW - μέσω μίας κοινοπραξίας 50/50) και τεχνολογίες που συμπληρώνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αποθήκευση και το πράσινο υδρογόνο.

Λόγω της ανθρωποκεντρικής πολιτικής της, η EDPR έχει βραβευτεί ως Top Workplace 2023 στις ΗΠΑ, Top Employer 2023 στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Πολωνία), Κολομβία και Βραζιλία και επισης εντάσσεται στον διεθνή δείκτη του Bloomberg για την ισότητα των φύλων.

Η εταιρεία εισήλθε στην ελληνική αγορά το 2018 μέσω της εξαγοράς ενός έτοιμου προς κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 45 MW («Λιβάδι»), το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μαλεσίνας, στη Στερεά Ελλάδα. Το αιολικό πάρκο του Λιβαδιού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2021 και έκτοτε η παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 23.500 νοικοκυριά αποφεύγοντας παράλληλα την εκπομπή περίπου 56 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει υπό κατασκευή 3 αιολικά πάρκα ισχύος 105MW. Το 2023, η EDPR εξασφάλισε μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την εταιρεία MYTILINEOS – Energy & Metals, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες στην Ελλάδα, με χαρτοφυλάκιο αιολικής ισχύος 78 MW. Το συγκεκριμένο PPA είναι και το πρώτο που εξασφαλίζει στην Ελλάδα η εταιρεία.

Η EDPR είναι ένα τμήμα της EDP (Euronext: EDP), πρωτοπόρου στην ενεργειακή μετάβαση με έμφαση σε έργα απανθρακοποίησης.  Εκτός από την ισχυρή παρουσία της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (με EDPR και υδροηλεκτρικές επιχειρήσεις), η EDP έχει μια ολοκληρωμένη παρουσία στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, λύσεων πελατών και διαχείρισης ενέργειας.

 

 

 

σ

Το άρθρο περιλαμβάνεται στον τόμο GREEK ENERGY 2023 που εξέδωσε για δωδέκατη συνεχή χρονιά το energypress.