Μέχρι τα Χριστούγεννα νόμος του κράτους το virtual net metering με φωτοβολταϊκά για τις επιχειρήσεις – Τον Οκτώβριο «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω Συσκευή» για τους μικρομεσαίους

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της τεχνολογίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από τις επιχειρήσεις της μέσης και υψηλής τάσης ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε χθες στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, όπου και ενημέρωσε τα μέλη του ΕΕΑ για την ενεργειακή κρίση, ενώ απάντησε και στα μέλη για τις παρεμβάσεις και τις δράσεις της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι της αγοράς ήταν κι εκείνο για την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις τους προκειμένου να παράγουν μόνοι τους την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Απάντησε πως πριν τα Χριστούγεννα θα είναι νόμος του κράτους ο ενεργειακός εικονικός συμψηφισμός για τις επιχειρήσεις χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον ίδιο χώρο της επιχείρησης.  

Όπως περιέγραψε με νομοσχέδιο θα παρέχεται η δυνατότητα της δημιουργίας επαγγελματικών ενεργειακών κοινοτήτων, με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να συμψηφίζουν την ενέργεια που καταναλώνουν με ένα φωτοβολταϊκό, το οποίο θα μπορούν να κατασκευάζουν μακριά από την εγκατάσταση της επιχείρησης τους. Θα αφορά τη μέση και υψηλή τάση και όπως είπε χαρακτηριστικά τα φωτοβολταϊκά μπορεί να είναι αναπτυγμένα στην Ορεστιάδα και ο συμψηφισμός παραγωγής – κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται σε εγκατάσταση επιχείρησης στην Αθήνα.

Ο ίδιος επίσης ανήγγειλε για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό επιχειρήσεων και πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Ο κ. Σκρέκας απαρίθμησε επίσης και προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων, τα οποία θα συνδράμουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Οκτώβριο θα γίνει προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος ύψους 360 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα αφορά τους κλάδους του τουρισμού, των υπηρεσιών και μέρος επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα. Αμέσως μετά την προδημοσίευση, όπως διευκρίνισε η δαπάνες που θα γίνονται θα θεωρούνται επιλέξιμες.

Εντός του επόμενου μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι έτοιμο και το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» για τις επιχειρήσεις. Όπως είπε ο προϋπολογισμός του θα είναι στα 160 εκ. ευρώ και θα αφορά στην αντικατάσταση κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης.

Ωράριο και φώτα στα καταστήματα

Επίμονες ήταν επίσης οι ερωτήσεις προς τον υπουργό αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί υποχρεωτικά η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.

Κλήθηκε δε, να απαντήσει για το αν έχει διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια ακόμη και στο ενδεχόμενο της διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο κ. Σκρέκας απάντησε πως «έχουμε διασφαλίσει την ενεργειακή αυτάρκεια. Δεν θα χρειαστεί να πάμε σε υφεσιακά μέτρα. Αυτό που απαιτείται είναι να περιορίσουμε την σπατάλη ενέργειας. Και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η κατανάλωση ρεύματος έχει περιοριστεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου κατά 13% και του φυσικού αερίου κατά 40% τους τρεις τελευταίους μήνες. Ο κόσμος συνειδητοποιεί την ανάγκη της εξοικονόμησης ενέργειας».

Ενεργοβόρος βιομηχανία

Ο υπουργός αναφέρθηκε όμως και στο θέμα της μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες τις ώρες αιχμής ζήτησης των φορτίων.

Είπε πως «ίσως χρειαστεί να ζητήσουμε από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα αποζημιώνονται από ειδικό μηχανισμό», κατέληξε.

Αντικατάσταση θερμοσιφώνων

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μελών του ΕΕΑ, ο κ. Σκρέκας μίλησε και για το πρόγραμμα που ετοιμάζει το υπουργείο και αφορά στην επιδότηση των νοικοκυριών για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς.

Έκανε γνωστό ότι η δράση θα χρηματοδοτηθεί με 60 εκ. ευρώ από το REPower EU και δεν θα αφορά μόνο την ενίσχυση των νοικοκυριών για την αλλαγή των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων αλλά και για την αντικατάσταση παλιών ηλιακών με νέα αντίστοιχα συστήματα ζεστού νερού.

1