Με μόλις δύο αναδόχους ο διαγωνισμός για τη γεωθερμία - Γιατί έκαναν πίσω οι υπόλοιπες εταιρείες
Η ιστορία της γεωθερμίας στη χώρα μας έχει περάσει από αρκετά στάδια. Από το ζωηρό ενδιαφέρον, μέχρι τη στασιμότητα. Οι λόγοι που εξηγούν αυτές τις διακυμάνσεις είναι αρκετοί. Η εκμετάλλευση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας εφαρμόζεται αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, όπως στα θερμοκήπια. Από την άλλη η εκμετάλλευση της γεωθερμίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει προχωρήσει.
Στο παρελθόν η λάθος αξιοποίησή της είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη Μήλο τη δεκαετία του 1980. Έκτοτε υπήρχε έντονος προβληματισμός από την τοπική κοινωνία και οι πρωτοβουλίες «πάγωσαν».
Το Μάιο του 2023, το υπουργείο Ενέργειας έλαβε την απόφαση να διεξάγει διαγωνισμό σε τέσσερις μη χαρακτηρισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στη νότια λεκάνη Στρυμόνα, στο δυτικό Δέλτα Νέστου, στον Ακροπόταμο Καβάλας και στην νότια λεκάνη - Δέλτα του Έβρου. Υπενθυμίζεται, πως για τις συγκεκριμένες περιοχές είχε διεξαχθεί διαγωνισμός και το 2011, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος.
Ο τωρινός διαγωνισμός ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και προκάλεσε το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών ομίλων. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο το υπουργείο Ενέργειας προχώρησε σε παράταση την υποβολής προσφορών, μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου.
Πράγματι το Δεκέμβριο του 2023, το υπουργείο ενημέρωνε πως «η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών αποσφράγισε, παρουσία των εκπροσώπων των υποψηφίων, τους φακέλους με τα δικαιολογητικά συμμετοχής και θα συνεχίσει με την αξιολόγηση των τεχνικών - οικονομικών προσφορών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού».
Συνολικά κατατέθηκαν πέντε φάκελοι. Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr κάποιοι «παίκτες» έκαναν πίσω, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να υπάρχει πλέον από δύο εταιρείες.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ενέργειας, η ανασφάλεια που προκαλούσε το γεγονός ότι πρόκειται για μη γνωστά πεδία, αλλά και το ενδεχόμενο η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία να μην ανταποκρίνεται στα πραγματικά κόστη, αποθάρρυνε κάποιους επενδυτές να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους. Η αξιολόγηση, λοιπόν, των προσφορών συνεχίζεται και σύντομα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον του διαγωνισμού.
Το υπουργείο Ενέργειας, επιδιώκει την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων τοπικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασίες από 30°C έως 90°C) για την ανάπτυξη δικτύων αστικής τηλεθέρμανσης και σε μονάδες του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για εφαρμογές σε ήπιες βιοτεχνικές - βιομηχανικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο μέλλον αλλαγές ως προς την τιμολόγηση.
«Υπάρχουν σκέψεις, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σύστημα» δήλωσαν στο Euro2day.gr αρμόδιες πηγές.
(Αναδημοσίευση από το euro2day.gr)