Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στόχο να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ σε τουλάχιστον 40% έως το 2030, και η γεωθερμική ενέργεια θεωρείται μια από τις τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Από το 2021, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της των μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία είναι περίπου 1,1 GW. Στην Ευρώπη η Ιταλία και η Ισλανδία συγκαταλέγονται στις πρώτες θέσεις σε σχέση με τη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμική ενέργεια. Η γεωθερμία χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη κτιρίων και η εγκατεστημένη ισχύς το 2021, στην ΕΕ έφτασε σε ισχύ 2,2 GWth για γεωθερμική τηλεθέρμανση και ψύξη.
Η Ουγγαρία είναι μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών στην Ευρώπη για τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση εδώ και πολλά χρόνια. Πριν μερικούς μήνες μάλιστα εγκαινιάστηκε ένα νέο σύστημα γεωθερμικής θέρμανσης στο Szeged και σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορούν να αντικατασταθούν 1,5 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο.
Στην Αγγλία πολλά σπίτια βρίσκονται δίπλα από εγκαταλελειμμένα ανθρακωρυχεία. Πριν μερικούς μήνες άνοιξε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα θέρμανσης νερού ορυχείων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Gateshead. Το σύστημα παρέχει ζεστό νερό που αντλείται από το εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων. Το γεωθερμικό σύστημα παρέχει θερμότητα και ζεστό νερό σε εκατοντάδες σπίτια και γραφεία.