Με φωτοβολταϊκά, γεωθερμία και ηλιακή ψύξη το νέο κτίριο του Ανατόλια που επισκέφθηκε ο Πάιατ στη Θεσσαλονίκη.

14 07 2020 | 09:04

Με τη μερική χρηματοδότηση του USAID/ASHA ανεγείρεται το βιοκλιματικά σχεδιασμένο κτίριο μηδενικών εκπομπών ρύπων του Anna Papageorgiou STEM Center του αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, τις εγκαταστάσεις του οποίου επισκέφτηκε πρόσφατα ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. 

 Το υπό ανέγερση «Anna Papageorgiou STEM Center» είναι αφιερωμένο στις επιστήμες, την καινοτομία και τη βιωματική μάθηση και θα φιλοξενήσει εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, χώρο πολλαπλών χρήσεων και έναν ανοιχτό χώρο μάθησης, όπου θα υλοποιούνται πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές και φοιτητές τόσο του κολλεγίου όσο και της ευρύτερης κοινότητας, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτίριο, βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνολικού εμβαδού 950 τ.μ., για τις ενεργειακές ανάγκες του οποίου θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες αιχμής. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέρος της ρευματοδότησής του θα καλυφθεί από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων θα αξιοποιηθεί η γεωθερμία καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης.

Η κατασκευή του κτιρίου θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 και χρηματοδοτείται από το USAID/ASHA με περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια, ενώ συμβάλλουν και το Ίδρυμα "Παπαγεωργίου", Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια, απόφοιτοι, ιδιώτες και οργανισμοί.

Σε ανάρτησή του στο Twitter για την επίσκεψή του στο Κολλέγιο Ανατόλια, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε τα εξής:

«Εντυπωσιασμένος από το Anna Papageorgiou STEM Center, που χρηματοδοτείται μερικώς από το USAID/ASHA προκειμένου να διδάξει επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά (σ.σ. από το αγγλικό ακρωνύμιο STEM) και καλές αμερικανικές πρακτικές στους νέους και τους εκπαιδευτικούς στην περιοχή, καταδεικνύοντας την αμερικανική στήριξη στην ανάπτυξη του υψηλής εξειδίκευσης εργατικού δυναμικού της Ελλάδας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην καινοτομία και την τεχνολογία»

 

 

13 Ιουλίου 2020

energypress