Magna Energia: Πήρε «πράσινο» για mega φωτοβολταικό ισχύος 311,43 MW.
Το μεγαλύτερο, ίσως, «μεμονωμένο» φωτοβολταικό πάρκο της χώρας, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν θα ανήκει σε κάποιον από τους γνωστούς ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους, αλλά, -όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney-, σε μια νεοσύστατη εταιρεία που φέρει την χαρακτηριστική επωνυμία Magna Energia.
Νεοσύστατη, μεν, αλλά όχι τυχαία, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, καθώς επικεφαλής της, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, είναι ο Ηλίας Σάρρας, γιος του εφοπλιστή Γιάννη Σάρρα και της Ευγενίας Δασκαλοπούλου (Almi Shipping κ.α.). Υπό αυτή την έννοια, η εταιρεία εισέρχεται στο πολλά υποσχόμενο πεδίο των ΑΠΕ, με φιλόδοξα σχέδια και με θαλασσινό «ούριο άνεμο».
Αυτό δείχνει και το πρώτο ηχηρό «χτύπημά» της, που αφορά mega-φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 311,434 MW στη θέση Όρος Μενοίκιο της Δημοτικής Ενότητας Εμμανουήλ Παππά στην Προσοτσάνη Σερρών. Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στη ΡΑΕ στις 17 Δεκεμβρίου 2020, ενώ εγκρίθηκε χθες 21 Απριλίου.
Δεν μπορεί, πάντως, παρά να προκαλεί εντύπωση το μέγεθος του φ/β σταθμού ο οποίος είναι αντικείμενο μίας και μόνο βεβαίωσης παραγωγού.
Η εταιρεία «Magna Energia Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε.», συστάθηκε μόλις στις 2 Φεβρουαρίου 2020, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ. Πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 420.000 ευρώ, ενώ πρόσφατα, στις 23 Μαρτίου 2021 έγινε νέα ΑΜΚ κατά 600.000 ευρώ. Έτσι, σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 1.045.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 1.045.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστης.
Η «διασύνδεση» με την Maximus Terra
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, όμως, υπάρχει ευθεία διασύνδεση της Magna Energia με μια άλλη εταιρεία που επίσης δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ και στην οποία πρόσφατα είχε αναφερθεί το newmoney. Πρόκειται για την Maximus Terra, που εδρεύει και αυτή στη Θεσσαλονίκη και στην ίδια ακριβώς διεύθυνση με την Magna Energia.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ίδρυση της Magna Energia έγινε από την Βασιλική Μαρκίδου, η οποία είναι αντιπρόεδρος και (επίσης) διευθύνουσα σύμβουλος της, αλλά ταυτόχρονα είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Maximus Terra Α.Ε., καθώς και της Maximus Terra Solar που προέκυψε από μερική διάσπαση της πρώτης.
Η κα Μαρκίδου εμφανίστηκε κατά την ίδρυση της Magna Energia να ενεργεί «ως ειδική πληρεξούσια, αντιπρόσωπος, αντίκλητος στο όνομα και για λογαριασμό της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «Private Consulting (Cyprus) Ltd».
Υπενθυμίζεται ότι η Maximus Terra, δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ από το 2010, όταν και ιδρύθηκε από την Private Consulting A.E., η οποία αποτελεί τη μετεξέλιξη και μετονομασία τnς ΤΕΚΜΩΡ Βορείου Ελλάδος Α.Ε.
Έγινε δε ευρύτερα γνωστή, όταν ανακοινώθηκε, τον Μάιο του 2019, η συνεργασία της με τον γερμανικό όμιλο Deutsche Werte Holding AG, με την προοπτική από κοινού ανάπτυξης projects ηλιακής ενέργειας ισχύος 200 MW.
Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς πράγματι η Maximus Terra εξασφάλισε επτά άδειες, -από 1,39 MW έως και 137,43MW-, συνολικής ισχύος 266MW για τις περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Πτολεμαΐδας και του Κιλκίς.
Το ζήτημα, όμως, είναι ότι η γερμανική πλευρά φέρεται αποστασιοποιημένη από όλα αυτά τα πλάνα. Συγκεκριμένα, όπως προαναφέρθηκε, πρόσφατα αποφασίστηκε η μερική διάσπαση της Maximus Terra με εισφορά περιουσιακών της στοιχείων σε νέα εταιρεία με το διακριτικό τίτλο Maximus Terra Solar S.M.S.A. η οποία συστάθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2020.
Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η συμμετοχή της Deutsche Werte στην αρχική Maximus Τerra ήταν 10% με το 90% να παραμένει στην Private Consulting. Επίσης, στη νέα εταιρεία Maximus Terra Solar S.M.S.A. το 100% των μετοχών ανήκει στην Private Consulting, καθώς η Deutsche Werte δεν συμμετέχει.
(του Σταύρου Γριμάνη, newmoney.gr)
22 Απριλίου 2021
energypress