Μ. Ζενέλη (ΕΚΕΤΑ): Σημαντικές οι προσπάθειες της ελληνικής βιομηχανίας για χρήση ΑΠΕ

22 10 2022 | 11:25

Στο σημαντικό έργο RES4Industry του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ που αποτυπώνει τις προσπάθειες και τις δράσεις της ελληνικής βιομηχανίας για την ενίσχυση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ αναφέρθηκε η κα Μυρτώ Ζενέλη κλείνοντας τις εργασίες του Renewable & Storage Forum του energypress.

Όπως σημείωσε η κ. Ζενέλη οι ενεργοβόροι καταναλωτές της χώρας, οι μεγάλες βιομηχανίες αναπτύσσουν δράσεις και έρευνες προκειμένου να αυξήσουν τη χρήση ενέργειας από ΑΠΕ στην παραγωγή τους, να μειώσουν τις εκπομπές διοδειδίου του άνθρακα και να περιορίσουν το περιβάλλοντικό τους αποτύπωμα. Ωστόσο, σημειώσε πως παρά τις προσπάθειες αυτές, στοιχεία για το 2020 αποδεικνύουν πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμένουν υψηλές επιβεβαιώνοντας την ανάγκη περισσότερης ενημέρωσης.

Όπως τόνισε, είναι σημαντική η επικοινωνία ανάμεσα στην αγορά, στα πανεπιστήμια και σε ερευνητικούς οργανισμούς όπως το ΕΚΕΤΑ αναφορικά με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και βιώσιμων λύσεων που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των μεγάλων βιομηχανιών. Παραδείγματα τέτοιων λύσεων μπορεί να είναι η χρήση υδρογόνου και τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα ή η χρήση βιομεθανίου. 

Τέλος, η κ. Ζενέλη κατέληξε πως οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες (διυλιστήρια, τσιμέντο, και αλουμίνιο) εργάζονται σοβαρά για την ανάπτυξη λύσεων ΑΠΕ και υπογράμμισε ότι καινοτομίες μπορούν επίσης να βρεθούν σε βιομηχανίες μικρότερου μεγέθους – όπως ο λευκόλιθος. Τέλος, αναφέρθηκε σε τρέχουσες πρωτοβουλίες για την προώθηση χαμηλού κόστους βασιζόμενη σε ανταγωνιστικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας Green Pool για την επέκταση του net metering. 

1