Λύσεις για ένα πιο βιώσιμο και δημοκρατικό ενεργειακό μέλλον μέσα από τα μικροδίκτυα νέας γενιάς αναπτύσσει το ΕΚΕΤΑ

16 03 2024 | 06:54

Μια πολλά υποσχόμενη ολοκληρωμένη λύση για τη βέλτιστη διαχείριση ενεργειακών πόρων για μικροδίκτυα και εικονικούς σταθμούς παραγωγής αναπτύσσει η Optimems Smart Energy Solutions, εταιρεία-τεχνοβλάστoς από το Ινστιτούτο Τεχνολογικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Το λογισμικό της Optimems είναι σε θέση να ενσωματώνει ετερογενείς τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας αλλά και ελεγχόμενα φορτία (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα, αντλίες θερμότητας), κάτω από την ομπρέλα ενός ολιστικού συστήματος βέλτιστης διαχείρισης ενέργειας το οποίο βασίζεται σε τεχνολογίες όπως ο δυναμικός προγραμματισμός, η μηχανική μάθηση και το διαδίκτυο των πραγμάτων. 

Καθώς οι απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας επιτάσσουν την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών, η Optimems προσφέρει ένα «κέντρο software ή εγκέφαλο» που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τη βέλτιστη διαχείριση στην παροχή ενέργειας από ένα μικρό σπίτι ή μία βιομηχανία, μέχρι και σε επίπεδο έξυπνης πόλης, επιτυγχάνοντας ένα όφελος έως και 30%. 

Στόχος της Optimems είναι η ανάπτυξη λύσεων για ένα πιο βιώσιμο και δημοκρατικό ενεργειακό μέλλον μέσα από τα μικροδίκτυα νέας γενιάς.

Η ομάδα της Optimems Smart Energy Solutions αποτελείται από τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς υπολογιστών Αγγελίνα Μπιντούδη, Λάμπρο Ζυγλάκη, Χρήστο Τιμπλαλέξη, Δημήτρη Καρανάσσο, Ναπολέων Μπέζα, Σπύρο Κόπολα, Δρ. Δημοσθένη Ιωαννίδη και Δρ. Δημήτριο Τζοβάρα. 

W