Λήξη από το 2026 στο τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές θέτει η Γερμανία - Στόχος το φθηνότερο κόστος ηλεκτρισμού.

02 02 2021 | 08:52

Σε απάλειψη του τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρισμού στρέφεται ο Γερμανός υπουργός ενέργειας, Πίτερ Αλτμάιερ με ορίζοντα το 2026.

Όπως δήλωσε πρόσφατα σε εκδήλωση της Handelsblatt, το νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μείωση του τέλους από τα 6 λεπτά το 2022 κατά 1,5 λεπτά ετησίως μέχρι τον μηδενισμό του το 2026. Από το σημείο εκείνο και έπειτα, οι ΑΠΕ θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξοικονόμηση εκατοντάδων ευρώ ετησίως για τον μέσο καταναλωτή στη χώρα. Σύμφωνα με τον Αλτμάιερ, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε ένα τελικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχο με το μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, το ινστιτούτο IW Koln υπολογίζει ότι η μείωση των τιμών ηλεκτρισμού ως αποτέλεσμα της ρύθμισης αυτής θα έχει θετικό αποτέλεσμα για την ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας με συνεχόμενη ανάπτυξη για τα αιολικά και φωτοβολταϊκά. 

Όλα αυτά ενώ πρόσφατα αναθεωρήθηκε η νομοθεσία για τις ΑΠΕ με χρονοδιάγραμμα για τους διαγωνισμούς και τις εγκαταστάσεις ως το 2028. Η πρόκληση από το 2027 και έπειτα θα είναι το πως θα σταματήσει εν γένει η στήριξη των ΑΠΕ ώστε να λειτουργούν πλέον πλήρως απελευθερωμένα.

 

 

2 Φεβρουαρίου 2021

energypress