Εξάντληση ποσοτήτων και πτώση τιμών στους διαγωνισμούς ΑΠΕ στη Γερμανία - Δείτε τα αποτελέσματα.

22 12 2020 | 10:04

Η εξάντληση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων – 367 MW - ήταν ένα από τα αξιοσημείωτα που καταγράφηκαν στα αποτελέσματα του πρόσφατου διαγωνισμού για χερσαία αιολικά στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας, BNA.

Δεύτερο αξιοσημείωτο είναι ο σφοδρός ανταγωνισμός των συμμετεχόντων, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των τιμών και στην τελική λίστα να αναγράφονται 58 έργα συνολικής ισχύος 400 MW, με μέση τιμή στα 59,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 61.10 ευρώ/MWh στο διαγωνισμό του Οκτωβρίου.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό από το σύνολο των 826 MW δημοπρατούμενων ποσοτήτων καλύφθηκαν μόλις τα 549 MW, με 96 «μπινταρίσματα» συνολικής ισχύος 657MW.

Στην περίπτωση του Δεκεμβρίου, ο διαγωνισμός ήταν μακράν πιο επιτυχημένος, με υπερκάλυψη των ποσοτήτων που τέθηκαν σε δημοπρασία, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας, αρμόδια για την διενέργεια του διαγωνισμού.

Ακόμη καλύτερα αποτελέσματα έδειξε ο αντίστοιχος διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά, με τις συνολικές προσφορές να αθροίζονται στα 936 MW. Η BNA πέρασε 45 έργα έναντι συνολικής ισχύος 264 MW και με μέση τιμή στα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στον διαγωνισμό του Οκτωβρίου τα αντίστοιχα νούμερα, ισχύς έργων που «πέρασαν» στο διαγωνισμό και τιμή ήταν 103 MW και 52.30 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με την BNA, οι επόμενοι διαγωνισμοί για τα χερσαία αιολικά και τα φωτοβολταϊκά προγραμματίζονται για την 1η Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου, αντίστοιχα.

 

 

21 Δεκεμβρίου 2020

energypress