Σπάνε τα ρεκόρ τα πράσινα ομόλογα στην Ευρώπη, παρά την πανδημία του κορωνοϊού - Η εξέλιξη των εκδόσεων 2017-2020 και η Γερμανία.
Με εξαιρετικά θετικό πρόσημο φαίνεται να κινείται η ευρωπαϊκή αγορά πράσινων ομολόγων με τα μέχρι τώρα στοιχεία για το 2020 να ξεπερνούν τα αντίστοιχα του 2019 και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας και προηγηθέντος lockdown.
Σύμφωνα με το Poetroleum-Economist, η έκδοση πράσινων ομολόγων για τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους φτάνει αθροιστικά τα 132 δισεκατομμύρια ευρώ, "πρόσω ολοταχώς" να καταγράψει επιδόσεις ρεκόρ στο τέλος του τρέχοντος έτους. Το λέμε αυτό καθώς το 2019 «έκλεισε» την ίδια περίοδο στα 125 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Πέρυσι, η έκδοση σημείωσε ρεκόρ με άνοδο 51% έναντι του 2018.
«Το προηγούμενο έτος χαρακτηρίστηκε από ένα ισχυρό βαθμό ανάπτυξης και το 2020 αναμενόταν να ακολουθήσει στην ίδια αν όχι σε καλύτερη "ρότα", με τον Covid-19 να ανατρέπει εν μέρει τα δεδομένα, επιφέροντας «χτύπηματα» τόσο στην έκδοση πράσινων ομολόγων όσο και στη δραστηριότητα της κεφαλαιαγοράς συνολικά», αναφέρει ο Gordon Kerr, επικεφαλής της ευρωπαϊκής οικονομικής έρευνας στο DBRS Morningstar.
«Όμως, η καθυστέρηση υπήρξε τελικά μόνο προσωρινή. Η έκδοση είναι ελαφρά υψηλότερη σε σχέση με τα τέλη του περσινού Αυγούστου, και εκτός απροόπτου, όλα δείχνουν ότι θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση στα τέλη του χρόνου».
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ενέργεια συνέχισε να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων το 2019, με σχεδόν το 1/3 των πιστώσεων (31%) να αξιοποιούνται προς χρηματοδότηση του τομέα, σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς ΜΚΟ Climate Bond Initiative (CBI). Το μερίδιο της ενέργειας έχει υποχωρήσει από το 45% τα χρόνια πριν το 2018, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης διαφοροποίησης στην εκδοτική δραστηριότητα και έργων της ευρύτερης πράσινης αγοράς.
Σε ότι αφορά τις προτιμήσεις ανάμεσα στους επενδυτές, υψηλό ενδιαφέρον για πράσινα ομόλογα διακρίνει τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων (assets managers), ασφαλιστές και ταμεία συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τον Sean Kidney, CEO της CBI.
Σχεδόν τα 2/3 των ευρωπαίων διαχειριστών σταθερού εισοδήματος (fixed income managers) προτιμούν τα πράσινα ομόλογα όπου διατίθενται και συναγωνίζονται σε τιμές τα ισοδύναμα μη πράσινα ομόλογα, σύμφωνα με την έρευνα του CBI για το 2019. Μάλιστα τα στοιχεία υπογραμμίζουν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών και για την συνέχεια σε ότι αφορά τον πολλαπλασιασμό των εκδόσεων πράσινων ομολόγων.
Προς αναζήτηση "ηγεμονίας" η Γερμανία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη παραγγελίες ύψους 30 δις ευρώ συγκέντρωσε η πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου της Γερμανίας που σχεδιάζει να διασφαλίσει την κυριαρχία της σε αυτήν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά μέχρι τα τέλη του έτους. Πρόκειται για δεκαετή τίτλο για την άντληση έως 7 δις. ευρώ, αλλά το Βερολίνο σχεδιάζει δεύτερη έκδοση πράσινου ομολόγου διαφορετικής διάρκειας για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Στην περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο, η Γερμανία θα έχει εκδώσει φέτος πράσινους τίτλους αξίας περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της χθεσινής Καθημερινής ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γεργκ Κούκις δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σχεδιάζει να εξελιχθεί σε χώρα αναφοράς σε ό, τι αφορά τις εκδόσεις πράσινου χρέους στη Γηραιά Ήπειρο. Εν ολίγοις επιδιώκει να κατακτήσει στην αγορά πράσινων ομολόγων μια κυρίαρχη θέση ανάλογη εκείνης που έχει εδώ και πολλά χρόνια σε ο,τι αφορά τα συμβατικά ομόλογα, δεδομένου ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης της δίνουν εδώ και χρόνια την ανώτερη βαθμολογία των τριών Α. Η διαφορά του πράσινου ομολόγου από τα συμβατικά ομόλογα του γερμανικού δημοσίου είναι ότι η νέα έκδοση θα έχει μηδενική απόδοση όταν οι αποδόσεις των συμβατικών ομολόγων ίδιας διάρκειας βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα γύρω στο -0.45%.
Σύμφωνα με την Commerzbank, δεύτερη σε μέγεθος γερμανική τράπεζα και εκ των αναδόχων της έκδοσης, η Γερμανία υπολογίζει να αντλήσει από 6 έως 7 δις ευρώ μέσω του πρώτου πράσινου ομολόγου της. Στην περίπτωση αυτή θα αντιπροσωπεύει περίπου το 1/10 της παγκόσμιας αγοράς. Σημειωτέον ότι μέσα στην εβδομάδα προηγήθηκε ανάλογη έκδοση πράσινου ομολόγου της Σουηδίας που υπερκαλύφθηκε δύο φορές. Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε στην έκδοση πράσινου ομολόγου ήταν η Πολωνία το 2016, ενώ η Γαλλία είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη εκδοτική αρχή πράσινων ομολόγων στον κόσμο.
4 Σεπτεμβρίου 2020
energypress