Κύκλο επαφών με την αγορά των ΑΠΕ ξεκινά το ΥΠΕΝ για το έλλειμμα του Λογαριασμού – Τριπλή «πρέσα» για τα μέτρα – Σύντομα οι αποφάσεις.

Μέρες της διετίας 2013-2014 ζει ξανά η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όταν την πρώτη εκείνη χρονιά σχεδιάζονταν και τη δεύτερη εφαρμόστηκαν τα μέτρα για το «κούρεμα» των τιμών αποζημίωσης των «πράσινων» ηλεκτροπαραγωγών, με τον περίφημο νόμο του new deal, ενώ είχαν προηγηθεί και έκτακτες εισφορές.

Η  δέσμευση της τότε κυβέρνησης ήταν πως τέτοιες αποφάσεις δεν θα εφαρμόζονταν ξανά στο μέλλον. Ωστόσο, κάτι ανάλογο είναι και σήμερα στο τραπέζι. Όχι βέβαια στο βαθμό της εποχής εκείνης, αλλά παρόλα αυτά και μόνον οι σχετικές σκέψεις και κατευθύνσεις είναι ικανές να δημιουργήσουν (και έχουν ήδη δημιουργήσει) αντίστοιχη αναταραχή.

Με τη σκιά αυτή να βαραίνει την αγορά που καλείται να τρέξει την ενεργειακή μετάβαση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται πολύ σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκκινήσει τον διάλογο με την αγορά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από το γραφείο του υπουργού ΠΕΝ θα περάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι των ΑΠΕ, δηλαδή φορείς εκπροσώπησής τους καθώς και οι μεγάλες εταιρείες του χώρου. Ξένες πολυεθνικές και ελληνικοί όμιλοι.

Στο υπουργείο η ιδέα της έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ (για την κάλυψη του ελλείμματος του 2020), ίσως όμως και ενός πιο μόνιμου "κουρέματος" σε κάποιες κατηγορίες παλιών συμβάσεων (ως συμβολή για να αντιμετωπιστεί δομικά και σε βάθος χρόνου το πρόβλημα) έχει μεταφερθεί "στο χαρτί" και γίνονται σενάρια με συγκεκριμένα νούμερα περικοπών.

Η πίεση που ασκείται από τις ελληνικές και ξένες μεγάλες εταιρείες ΑΠΕ είναι πολύ έντονη και αποδέκτες δεν είναι μόνον το ΥΠΕΝ αλλά κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικά οι ξένες εταιρείες δεν προτάσσουν, τόσο, την επιβάρυνση που θα έχουν, αλλά κυρίως το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο επενδυτικό κλίμα για τις επόμενες επενδύσεις τους. Όπως αναφέρουν, μια εκ των υστέρων αθέτηση, για δεύτερη μάλιστα φορά, υπογεγραμμένων συμβάσεων, θα ανεβάσει κατακόρυφα το ρίσκο της χώρας. Το μέγεθος αυτό είναι καθοριστικό για το αν οι μητρικές εταιρείες των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας θα δώσουν το πράσινο φως για σειρά νέων projects που βρίσκονται στα σκαριά.

Οι μεγάλες ξένες εταιρείες είναι γνωστό ότι διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με το πρωθυπουργικό γραφείο το οποίο πολλάκις έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Πίεση ασκείται επίσης από τους χιλιάδες μικροεπενδυτές των φωτοβολταϊκών, οι οποίοι απευθύνονται στους κυβερνητικούς βουλευτές της επαρχίας, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Εκπεφρασμένη είναι επίσης η ανησυχία του τραπεζικού τομέα, όχι μόνον για τη βιωσιμότητα υφιστάμενων δανείων, όσο -και κυρίως- για τους όρους υπό τους οποίους μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν καινούργια project.

Εκτιμάται ότι το ΥΠΕΝ, προφανώς σε απόλυτη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, θα καταλήξει σύντομα σε ολοκληρωμένο πακέτο σχετικά με τις ΑΠΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει, αφενός μεν τις αποφάσεις για την κάλυψη της τρύπας του 2020 και τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, αφετέρου δε τις αποφάσεις σχετικά με το κατά πόσον θα συνεχιστούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες των ΑΠΕ από το 2021 και μετά, τι μορφή θα έχουν και πόσο συνολικό εύρος ισχύος θα αφορούν.

 

 

21 Οκτωβρίου 2020

energypress