«Κρυφό χαρτί» για τη ΔΕΗ στις ΑΠΕ οι εκκρεμείς αιτήσεις που έχει κάνει για... αρκετά Γιγαβάτ από την περίοδο 2011-2013.

Αρκετοί είναι αυτοί που συχνά επικαλούνται τη μέχρι πριν λίγο καιρό αναιμική δραστηριότητα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ ως παράδειγμα failure story. Όμως, με δεδομένη τη στροφή (και) στις ΑΠΕ για την οποία φαίνεται να είναι αποφασισμένη η ΔΕΗ, μια διάσταση που διαφαίνεται ως δυνατότητα στην παρέμβαση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ δείχνει ίσως ένα ακόμα δρόμο από τον οποίο μπορεί να μετατραπεί σε success story.

Μεταξύ των άλλων σημαντικών και ενδιαφερόντων που γράφει στην επιστολή με την οποία συμμετείχε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη διαβούλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρεία Κ. Μαύρος που την υπογράφει, επισημαίνει σε ένα σημείο ότι «η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει υποβάλλει αιτήσεις της τάξης των μερικών GW με ηλεκτρική διασύνδεση στο Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα από το 2011-2013 χωρίς να λάβει οποιαδήποτε έγγραφη απάντηση ως σήμερα».

Η διακριτική υπενθύμιση αυτής της εκκρεμότητας δε γίνεται επί ματαίω. Όπως σημειώνει ο κ. Μαύρος «πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των εκκρεμών αιτήσεων και στη συνέχεια να εκκινήσει η διαδικασία με το νέο καθεστώς αδειοδότησης».

Προς τι, όμως, αυτή η επισήμανση; Η διατύπωση που υπάρχει στο κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση, σύμφωνα με την οποία «δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης σε κορεσμένα δίκτυα ή σε θέσεις αδειοδοτημένων έργων», υπονοεί, σύμφωνα με την ανάγνωση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ότι «επιτρέπεται η υποβολή αίτησης σε θέσεις αιτήσεων που εκκρεμούν προς αξιολόγηση». Η αντιπρόταση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ώστε να μην αξιολογηθούν ουσιαστικά όλες οι προτάσεις με το νέο καθεστώς παρότι οι εκκρεμούσες υποβλήθηκαν με το παλιό, είναι ότι «θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης σε θέσεις έργων που βρίσκονται υπό αξιολόγηση» - παρεμπιπτόντως, αντίστοιχη είναι και η πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για το συγκεκριμένο θέμα.

Θέτοντας με το συγκεκριμένο τρόπο το ζήτημα, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της τις δυνατότητες που τις δίνει το γεγονός ότι οι εν πολλοίς ξεχασμένες αυτές αιτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Δυνατότητες που έχουν να κάνουν τόσο με την «δέσμευση» -τουλάχιστον μέχρις ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση- των περιοχών που αφορούν τα συγκεκριμένα έργα ώστε να μην είναι διαθέσιμες για πιθανά επενδυτικά σχέδια ανταγωνιστών της, όσο και με τις προοπτικές που θα της έδινε ενδεχόμενη έγκριση των εκκρεμών αιτήσεων.

Μάλιστα, σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμα κι αν δεν είναι ίσως δεδομένο ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ενδιαφέρεται ακόμα για να αναπτύξει το σύνολο των συγκεκριμένων έργων –αφού οι συνθήκες πλέον είναι τελείως διαφορετικές από αυτές την περίοδο 2011-2013, όταν και υποβλήθηκαν οι σχετικές αιτήσεις- αυτό δε σημαίνει ότι οι ίδιες οι άδειες δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει να εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι να τις αγοράσουν, για να αναπτύξουν δικά τους έργα;

Είτε στη μια περίπτωση, είτε στην άλλη, η ΔΕΗ κερδισμένη θα έβγαινε οικονομικά και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν θα μπορούσε να γυρίσει την πλάτη.

Άλλωστε, πολλές τέτοιες κουβέντες έχουν ακουστεί σε πολλά πηγαδάκια το τελευταίο διάστημα, μετά και την εξέλιξη με το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Juwi στην Πτολεμαΐδα – μια περιοχή για την οποία η ΔΕΗ έχει πολλάκις σχεδιάσει (χωρίς, όμως, να καταφέρει μέχρι τώρα να υλοποιήσει) μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ…

 

 

 

20 Νοεμβρίου 2019

energypress