Αδαμίδης: Υλοποιείται σχέδιο «καθαρής και βρώμικης ΔΕΗ» - Η κυβέρνηση οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο την Πτολεμαΐδα και την Αρκαδία.

20 11 2019 | 18:23

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας άσκησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ανατροπές που έρχονται για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και είπε πως μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν όπου γέμιζε η πλατεία Κλαυθμώνος από εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου προωθεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστήριξε ότι υλοποιείται σχέδιο «καθαρής και βρώμικης ΔΕΗ» 

Αναφέρθηκε σε ένα τραγούδι που έχει ερμηνεύσει η Χαρούλα Αλεξίου, λέγοντας πως «αλλά να πεθαίνεις για την Ελλάδα και άλλο η Ελλάδα να σε πεθαίνει». Για να επισημάνει “εμείς δεν έχουμε προνόμια” και να αναφερθεί στους νεκρούς που υπήρξαν στο παρελθόν για να ηλεκτροδοτηθεί η χώρα.

Παράλληλα άσκησε κριτική στη μείωση της έκπτωσης στα τιμολόγια που θα υποστούν οι εργαζόμενοι αλλά και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ (30% έναντι 75% που ισχύει έως σήμερα), λέγοντας πως θα οδηγηθούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σε άλλες εταιρίες.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως «το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας το μόνο που πραγματικά κάνει και αποδείχθηκε από τους φορείς είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και ενίσχυση περαιτέρω των ΑΠΕ. Για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ φοβάμαι ότι αυτό που εμφανίζεται στο νομοσχέδιο είναι να επενδύουμε στον κοινωνικό αυτοματισμό και να οδηγούμε τους εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Ένα άλλο που δεν τιμά το κοινοβούλιο και υπουργείο είναι η προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Λέει ότι οι εργαζόμενοι που θα έρθουν στην εταιρεία δεν θα έχουν μονιμότητα λες και οι άλλοι έχουν. Από το 2012 έως σήμερα όλες οι συμβάσεις είναι αορίστου χρόνου και διέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν. Αυτό που λέτε για την μονιμότητα δεν ισχύει».

Αναφορικά με τον περιορισμό των προνομίων των εργαζόμενων είπε «συλλογική σύμβαση μονομερώς δεν έχει καταργήσει ούτε η χούντα. Λέτε ότι στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η ΔΕΗ πρέπει να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη, λες και δεν το έχουν κάνει έως τώρα. Καταργείτε την συλλογική σύμβαση που έδινε έκπτωση που ούτως ή άλλως φορολογούταν. Θα οδηγήσετε το σύνολο των εργαζόμενων και συνταξιούχων να αλλάξουν πάροχο για να δείξετε ότι με τον τρόπο αυτό χτυπάτε τα προνόμια των εργαζόμενων. Δεν είμαστε ενάντια στα συμφέροντα των ΑΠΕ αλλά είναι προσβλητικό να λέτε ότι οι λιγνιτικές μονάδες πρέπει να κλείσουν επειδή είναι ακριβές. Αν είναι έτσι να τις κλείσετε αύριο. Η παραγωγή από ΑΠΕ είναι φθηνή; Αν είναι έτσι καταργήστε το ΕΤΜΕΑΡ για να δούμε πόσο ανταγωνιστικές είναι. Το ΕΤΜΕΑΡ έχει αυξηθεί 11.000% από 30 λεπτά σε 26 ευρώ . Δεν μπορεί να μην υπάρχει λιγνίτης το 2028. Πως θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια ; Με εισαγόμενο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο την Πτολεμαΐδα και την Αρκαδία».

 

 

19 Νοεμβρίου 2019

energypress