Κόντρα Hydrogen Europe - Βεστάγκερ για τις κρατικές ενισχύσεις στο υδρογόνο

16 05 2023 | 06:38Energypress

Την αντίδραση του συνδέσμου υδρογόνου Hydrogen Europe προκάλεσε σχόλιο της επιτρόπου ανταγωνισμού, Μάργκρεθ Βεστάγκερ, με το οποίο τάσσεται κατά των κρατικών ενισχύσεων για τον κλάδο.

Όπως αναφέρει σχετικά το Euractiv, η Βεστάγκερ επικαλέστηκε το γεγονός ότι η μεταφορά του υδρογόνου είναι πολύ ακριβή υπόθεση και κατ΄ επέκταση δεν προκύπτει σενάριο κατά το οποίο οι παραγωγοί θα μετακομίσουν σε τρίτες αγορές με περισσότερα κίνητρα, όπως οι ΗΠΑ.

"Αν θέλει κανείς να είναι στην ευρωπαϊκή αγορά, ο κίνδυνος μεταφοράς στις ΗΠΑ δεν είναι υψηλός", τόνισε. Ως εκ τούτου, δεν βλέπει λόγο η Ε.Ε. να ταιριάξει την επιδότηση που προσφέρουν οι ΗΠΑ, ούτε να συμπεριληφθεί το υδρογόνο στους "χαλαρούς" κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζει η Κομισιόν μεταβατικά.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης, δήλωσε ότι η στάση της επιτρόπου είναι "αντιπαραγωγική" και "υπονομεύει μια καθαρή τεχνολογία που επαφίεται στην πολιτική αρμοδιότητά της".

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Βεστάγκερ αντικρούει την υφιστάμενη ευρωπαϊκή πολιτική με τις δηλώσεις της και επισήμανε δύο τεχνικά θέματα που έχουν σημασία στη σχετική συζήτηση:

Ως προς το κόστος μεταφοράς, ο σύνδεσμος παρατήρησε ότι  μια γιγαβατώρα υδρογόνου στοιχίζει 8-16 φορές λιγότερο στη μεταφορά μέσω αγωγού από ότι ένα γιγαβάτ ηλεκτρισμού.

Παράλληλα, ο Hydrogen Europe υποστήριξε ότι συγκεκριμένα το κόστος μεταφοράς της αμμωνίας είναι χαμηλό. Ο Χατζημαρκάκης δήλωσε σχετικά ότι υπάρχει άφθονη πράσινη ενέργεια σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή που δεν θα μπορέσει να μεταφερθεί στην Ευρώπη δίχως να μετατραπεί σε υδρογόνο.

 

 

 

s