Κωνσταντινίδης (ΕΛΕΤΑΕΝ): 4.500 MW το αιολικό έλλειμμα της χώρας - Αιγαίο, Κυκλάδες και Κρήτη στο επίκεντρο μεγάλων επενδύσεων.

25 10 2019 | 11:09

«Πάρα πολύ καλές» χαρακτηρίζονται οι προοπτικές για την αιολική βιομηχανίας της Ελλάδας με το α' εξάμηνο του 2019 να απαριθμούνται ήδη 200 MW νέας εγκατεστημένης ισχύος, με προσδοκίες να ξεπεραστεί το ρεκόρ του 2010-2011 μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Σωκράτης Κωνσταντινίδης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του energypress.

Πρόσφατο παράδειγμα που αποτυπώνει τις θετικές προσδοκίες για τον κλάδο είναι το σύμπλεγμα αιολικών πάρκων της Enel Green Power στον Καφηρέα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 150 MW και συνολικού επενδεδυμένου κεφαλαίου 300 εκατ. ευρώ.

Παραθέτοντας στοιχεία για το που βρισκόμαστε, το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΕΤΑΕΝ ανέφερε πως η μέση εγκατεστημένη ισχύς ανά έτος ανέρχεται σε 140 MW, νούμερο που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν αξιοποιηθεί ολόπλευρα το «πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό της χώρας».  Ωστόσο, οι στόχοι αιολικού δυναμικού για το 2020 δεν φαίνεται να επιτυγχάνονται με το αιολικό έλλειμμα να υπολογίζεται σε 4.500 MW.

Με δεδομένο τον νέο στόχο για 35% συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική ακαθάριστη ενέργεια το 2030, ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις με κύριο πεδίο δράσης το Αιγαίο και συγκεκριμένα Κυκλάδες και Κρήτη. Ακόμη, κρίσιμη παράμετρος για να προχωρήσουν έργα σε νέους αιολικούς σταθμούς είναι η άμεση υλοποίηση των διασυνδέσεων μεταξύ των νησιών αλλά και με την ηπειρωτική χώρα.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μια στέρεη ανάπτυξη του κλάδου είναι να υπάρχει σωστή πρόβλεψη των δικτύων ώστε ο σχεδιασμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, αποφεύγοντας εκ των υστέρων παρεμβάσεις και που εν τέλει αναστέλλουν και δυσχεραίνουν την προώθηση νέων έργων, ενώ τόνισε πως το υφιστάμενο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο δεν καλύπτει τους υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς. 

 

 

 

24 Οκτωβρίου 2019

energypress