Κομισιόν: Συμφωνία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια κατοικιών - Εγκατάσταση πάνελ σε όλα τα δημόσια κτήρια από το 2027

11 12 2023 | 13:12Energypress

Προκαταρκτική συμφωνία επετεύχθη στην ΕΕ για τη μείωση της μέσης κατανάλωσης ενέργειας στις κατοικίες, κατά 16% έως το 2030 και κατά 20-22% έως το 2035.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα νέα κτήρια είναι ικανά να φιλοξενήσουν είτε φωτοβολταϊκά στέγης, είτε ηλιακούς θερμοσίφωνες, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Κομισιόν.

Τα πάνελ θα χρειαστεί να εγκατασταθούν σταδιακά από το 2027 για τα υφιστάμενα δημόσια κτήρια, είναι τεχνικά, οικονομικά και λειτουργικά εφικτό.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα ώστε να προωθήσουν τη σταδιακή κατάργηση από τα ορυκτά καύσιμα σε ότι αφορά τη θέρμανση και την ψύξη, ιδανικά πετυχαίνοντας την πλήρη κατάργηση έως το 2040. Αυτό θα περιλαμβάνει την απαγόρευση των επιδοτήσεων για αυτόνομους λέβητες ορυκτών καυσίμων από το 2025.

Τα κτίρια αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 40% της συνολικής χρήσης ενέργειας στην ΕΕ, περισσότερο από το ήμισυ της χρήσης φυσικού αερίου και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας, όλα τα νέα δημόσια κτήρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές από το 2028.

 

 

 

 

σ