Κλιματική κρίση μόνο όταν συμφέρει;

25 09 2023 | 15:12Greenpeace Greece

Τελικά, κύριε Πρωθυπουργέ, έχουμε ή δεν έχουμε κλιματική αλλαγή;
Στις 27 Σεπτεμβρίου, οι KlimaSeniorinnen Schweiz ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη νεολαία Climate Justice της Πορτογαλίας για να απαιτήσουν "κλιματική δικαιοσύνη για όλους" στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το τμήμα μείζονος συνθέσεως του Δικαστηρίου πραγματοποιεί την ακρόαση της υπόθεσης Duarte Agostinho, στην οποία έξι Πορτογάλοι νέοι κατηγορούν 32 ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ότι δεν προστατεύουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους και την ποιότητα ζωής τους

  • Τα κράτη αυτά παρέκαμψαν τα συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία για τις βλάβες που ήδη προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.
  • Αγνόησαν το γεγονός ότι η αποτυχία τους να αναλάβουν επαρκώς φιλόδοξη δράση αυξάνει τους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των νέων και των μελλοντικών γενεών.

Αντ' αυτού, υποστηρίζουν ότι το Δικαστήριο πρέπει να απορρίψει τις ανησυχίες των νέων, χαρακτηρίζοντάς τες "υποθετικές", "κερδοσκοπικές" και "αφηρημένες" και ότι θα πρέπει να απορρίψουν τη Συμφωνία του Παρισιού (την οποία έχουν υπογράψει) ως "φανταστική" και "μη δεσμευτική".
 

Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως “δεν μπορεί να τεκμηριωθεί απόλυτη σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία”. Επίσης, κάνει τη δική της… ερμηνεία σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη θνησιμότητα εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών και του θερμικού στρες. Όμως για την κυβέρνηση, η αύξηση της θερμοκρασίας ίσως είναι καλή (!!!) για κάποιες χώρες, αφού “υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το αν το τελικό ισοζύγιο θνησιμότητας θα είναι θετικό ή αρνητικό".