Κλιματική αλλαγή – Κατά του EastMed 100 ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις

14 11 2021 | 08:45

Ανησυχούμε έντονα για τα σχέδια κατασκευής μεγάλης κλίμακας έργων ορυκτού αερίου, αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απ’ όλη την Ευρώπη επιμένουν στη θέση τους ότι η Κομισιόν και τα άλλα όργανα της ΕΕ οφείλουν να σταματήσουν την προώθηση και οικονομική στήριξη ενεργειακών έργων προς αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων, ώστε να συμβάλουν έμπρακτα στην «απανθρακοποίηση» της ενέργειας και στην πράσινη μετάβαση, το ταχύτερο.

Να μην περιληφθούν

Τη Δευτέρα, περισσότερες από 100 οργανώσεις στην ΕΕ συνυπέγραψαν και απέστειλαν σε ευρωπαίους αξιωματούχους μακροσκελές υπόμνημα, με το οποίο ζητούν να μην περιληφθούν στον 5ο κατάλογο (χρηματοδοτούμενων) έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI), εκείνα που αφορούν αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων, περιλαμβανομένου του φυσικού αερίου.

Η επιστολή εστάλη στο πλαίσιο της πραγματοποίησης, προχθές, συνάντησης λήψης αποφάσεων υψηλού επιπέδου για τον καταρτισμό του 5ου καταλόγου έργων κοινού ενδιαφέροντος (5th PCI list).

Από ελληνικής πλευράς το έγγραφο υπέγραψαν οργανώσεις όπως το γραφείο της Greenpeace στην Ελλάδα (αλλά και το ευρωπαϊκό γραφείο της οργάνωσης), η Gastivists Greece και η ECOpolis Social Center και από την Κύπρο η Friends of the Earth Cyprus (Φίλοι της Γης).

Την επιστολή επίσης υπογράφουν η Frida Kieninger, από την οργάνωση Food & Water Action Europe και η Eilidh Robb, από τους Friends of the Earth Europe.

Ο αγωγός EastMed

Μεταξύ των έργων που οι 100 οργανώσεις δεν θέλουν να περιληφθούν στις προτεραιότητες της ΕΕ και του PCI συγκαταλέγεται και ο αγωγός EastMed, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο σε ευρωπαϊκές αγορές, μέσω Ελλάδας.

Μέσα από την επιστολή ζητείται επίσης η εξαίρεση έργων όπως οι αγωγοί Poseidon, Baltic Pipe και BRUA, καθώς και έργα επέκτασης σε όλο το μήκος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα και την Κροατία.

Στην επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται αυτούσια στην ιστοσελίδα της Greenpeace Ελλάδας, οι περίπου 100 οργανώσεις αναφέρουν πως «γνωρίζουμε ότι με την ευκαιρία αυτή οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα συζητήσουν -εξαιρουμένου του κοινού- τα έργα που θα συμπεριληφθούν στον 5ο κατάλογο PCI, ο οποίος θα δημοσιευθεί αργότερα τον Νοέμβριο.

»Ανησυχούμε έντονα για τα σχέδια να συμπεριληφθούν στον κατάλογο μεγάλης κλίμακας έργα ορυκτού αερίου, καθιστώντας ουσιαστικά τις υποδομές ορυκτών καυσίμων ως έργα ύψιστης προτεραιότητας για την ΕΕ και επιλέξιμα για δημόσια χρηματοδότηση».

«Αφιερώστε λίγα λεπτά»

Οι οργανώσεις επισημαίνουν πως «αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη είδαμε εφιαλτικές πυρκαγιές, θανατηφόρες πλημμύρες και καταστροφικές καταιγίδες, υπενθυμίζοντάς μας ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη μπροστά στα μάτια μας. (…) Παρακαλούμε αφιερώστε λίγα λεπτά για να λάβετε αυτό υπόψη σας, καθώς αποφασίζετε για έργα υποδομής που, αν συμπεριλάβουν το ορυκτό αέριο, δεν θα διορθώσουν, αλλά αντιθέτως, θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω αυτήν την κρίση».

Κατά τις οργανώσεις «η υιοθέτηση προτεραιοτήτων για τα ορυκτά καύσιμα με τον 5ο κατάλογο PCI αντιτίθεται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

«Τα έργα αυτά μάς εγκλωβίζουν σε περαιτέρω δεκαετίες εξάρτησης από το ορυκτό αέριο, που κοστίζει στο κλίμα και, όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών ενέργειας, κοστίζει επίσης ακριβά στους καταναλωτές, επιδεινώνοντας την ενεργειακή φτώχεια και τις επιπτώσεις στους ήδη ενεργειακά φτωχούς.

»Η Ευρώπη καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό για την καθυστερημένη δράση προς μια δίκαιη μετάβαση, να αυξήσει τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και να προβεί στην ανάπτυξη φθηνής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» προσθέτουν.

«Πάνω από 30 δισ.»

Οι 100 οργανώσεις υποστηρίζουν πως, αν όλα τα προτεινόμενα στον κατάλογο PCI έργα ορυκτού αερίου κατασκευαστούν, θα κοστίσουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, και για τη λειτουργία αυτών των υποδομών θα απαιτούνται σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

«Αυτά είναι πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ που δεν θα δαπανηθούν για τη μετάβαση σε ένα καθαρό, δίκαιο, μέλλον», σημειώνεται.

Και καταλήγουν: «Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να ενεργήσετε εκ μέρους των ευρωπαίων πολιτών και όχι της βιομηχανίας ορυκτού αερίου. Εχετε την ευκαιρία, στην επικείμενη συνάντηση, να σταματήσετε την επέκταση του δικτύου ορυκτού αερίου και την περαιτέρω διοχέτευση δισεκατομμυρίων στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Σας καλούμε να υπερασπιστείτε έναν 5ο κατάλογο PCI χωρίς ορυκτό αέριο στις 9 Νοεμβρίου».

Πηγή: philenews

 

 

11 Νοεμβρίου 2021

ΤΟ ΒΗΜΑ