Κατρίνης: Πλήρης απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης - Οι βασικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Για απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού και ιδεοληπτική αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά η ενεργειακή κρίση έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο Renewable & Storage Forum.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε διορατικότητα από πλευράς της κυβέρνησης καταλήγοντας έτσι να μην έχει έγκυρες αντιδράσεις που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της αγοράς.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το net metering δεν έχει προχωρήσει, η βιαστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων κατέληξε «μπούμερανγκ» ως προς την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της χώρας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ανωμαλίες που πυροδότησε στον εφοδιασμό της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, επισήμανε πως παραμένουν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οι οποίες καταλήγουν να επιφορτίζουν με επιπλέον κόστη τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, δημιουργώντας προβλήματα στην πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης, σε ζητήματα ενεργειακής δημοκρατίας, αδυνατίζοντας κατά συνέπεια την ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία της χώρας.

Απαριθμώντας τις βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Κατρίνης ανέφερε συνοπτικά τα εξής:

  • Γρήγορη και ισότιμη ανάπτυξης των ΑΠΕ για να αυξηθεί το μερίδιο τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
  • Εκτεταμένες επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορούν να «υποδεχθούν» περισσότερες μονάδες ΑΠΕ σε όλη την επικράτεια της χώρας.
  • Εκατοντάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες με συστήματα αποθήκευσης
  • Ενεργειακή δημοκρατία προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.
  • Ενεργειακή ανεξαρτησία ως βασική προτεραιότητα και αρχή που θα πρέπει να υπηρετείται από τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και τα «θέλω» των τοπικών κοινωνιών, ώστε αυτές να ασπαστούν συνειδητά την ενεργειακή μετάβαση και να μην σταθούν απέναντι.