Καταγγελίες στην Κομισιόν για "σπέκουλα" στην αγορά ρύπων: Η έλλειψη ορίων στις θέσεις οδηγεί σε ξέφρενη κερδοσκοπία

Η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή στα χρηματοοικονομικά, Esma, δέχτηκε τον περασμένο μήνα παράπονα για χειραγώγηση της αγοράς ρύπων που σχετίζεται με την έντονη αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 φέτος.

Σύμφωνα με το Montel, σχετική επιστολή της γερμανικής Stromio αναφέρει ότι το βασικό πρόβλημα είναι η απουσία ανώτατων ορίων στις θέσεις που μπορούν να αναλάβουν οι κερδοσκόποι στην εν λόγω αγορά.

Η Stromio σημειώνει σχετικά ότι ο αριθμός των κερδοσκόπων ξεπερνά πλέον τους 200 και φαίνεται πως χρησιμοποιούν βραχυπρόθεσμα options που τους επιτρέπουν να "ποντάρουν" με μόχλευση και να αυξάνουν τις τιμές προς όφελος των χαρτοφυλακίων τους.

Όλα αυτά ενώ η τιμή του CO2 έχει τριπλασιαστεί από τον περσινό Νοέμβριο μέχρι σήμερα.

Η Stromio επικαλέστηκε δεδομένα εμπορίας για να στηρίξει τις αιτιάσεις της, τα οποία δείχνουν το διπλασιασμό των ανοδικών κερδοσκοπικών θέσεων από διάφορα ταμεία, τη στιγμή που οι τράπεζες ρευστοποιούσαν τα καθοδικά στοιχήματα ενώ εταιρείες ηλεκτρισμού και βιομηχανίες πωλούσαν τις δικές τους ανοδικές θέσεις παρά τη θετική εικόνα από τη χαμηλή παραγωγή των αιολικών και την ισχυρή ζήτηση για ρεύμα. Το αποτέλεσμα ήταν το λεγόμενο "short squeeze" για τις τράπεζες εκείνες που ανέλαβαν την άλλη πλευρά των παραπάνω options, οι οποίες έγιναν άκρως κερδοφόρες εν τέλει για τους κερδοσκόπους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο του short squeeze έχει κάνει την εμφάνισή του επανειλημμένα την τελευταία διετία διεθνώς, όπως για παράδειγμα νωρίτερα φέτος στις αγαπημένες μετοχές του Reddit, GME και AMC. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά εσχάτως και η αλλαγή στη σύνθεση των επενδυτών με αύξηση του ρόλου της λιανικής, δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό για τέτοιες εξελίξεις σε μια σειρά από μετοχές και προϊόντα.

Επιστρέφοντας στο συγκεκριμένο θέμα με τους ρύπους, η γερμανική εταιρεία ανέφερε επίσης ότι έχει αυξηθεί πολύ τελευταία η συμμετοχή των options στην εμπορία CO2. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο του 2021 οι ανοικτές θέσεις που συνδέονται με κερδοφόρα ανοδικά options έφτασαν τους 270 εκατ. τόνους, δηλαδή πάνω από το μισό όγκο δικαιωμάτων εκπομπών που είναι διαθέσιμα φέτος για δημοπράτηση και το ένα πέμπτο του συνόλου της προσφοράς τους τη χρονιά που διανύουμε.

Με βάση τα παραπάνω, η Stromio προειδοποεί για τους κινδύνους της εισόδου των κερδοσκόπων στην αγορά εκτός αν αναλάβουν δράση οι αρχές. Τονίζει σχετικά ότι η αγορά ρύπων δεν πρέπει να είναι ένα καζίνο που μεταφέρει τον πλούτο από τους καταναλωτές στα επενδυτικά ταμεία.

 

 

9 Σεπτεμβρίου 2021

energypress