Καρδοματέας (ΚΑΠΕ): Αισιοδοξία για επίτευξη των εθνικών στόχων σε βιομεθάνιο και υδρογόνο - Δύο λύσεις για τις μονάδες βιοαερίου

30 03 2025 | 13:28

Η εγχώρια αγορά στο υδρογόνο και το βιομεθάνιο ωριμάζει μέσω των τελευταίων εξελίξεων, ανέφερε ο Δημήτρης Καρδοματέας, γενικός διευθυντής του ΚΑΠΕ, μιλώντας σήμερα στο Power & Gas Forum.

Όπως εξήγησε, έχει προχωρήσει και είναι πλέον σε τελικό στάδιο η διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, με τη συμβολή και του ΚΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια της νέας πολιτικής ηγεσίας και η εκτίμηση είναι ότι δεν θα αργήσει να βγει σε διαβούλευση.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα πρέπει να είναι προσεκτικά στον κλάδο, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να απουσιάσει εντελώς η χώρα μας και χρειάζεται να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, υπογράμμισε ο κ. Καρδοματέας.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για το υδρογόνο θα καλύψει τις ανάγκες τομέων που δύσκολα εξηλεκτρίζονται. Υπάρχει ανάγκη για πιστοποίηση της ανανεώσιμης προέλευσης του υδρογόνου και καλύπτεται μεταφέροντας στην εθνική νομοθεσία τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Επίσης, θα υπάρχει πρόβλεψη για σύνδεση των μονάδων παραγωγής υδρογόνου με τα δίκτυα φυσικού αερίου.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι οι σταθμοί βιοαερίου αυτή τη στιγμή πληρώνονται επί 24ωρου βάσης για την παραγωγή ηλεκτρισμού τους με μια αρκετά υψηλή τιμή σε σχέση με τα φ/β και τα αιολικά. Οι εν λόγω τιμές μπορούν να δικαιολογηθούν για τις ώρες που δεν λειτουργούν οι άλλες ΑΠΕ. Το βιομεθάνιο πρέπει να προχωρήσει για να αποφύγουμε αυτή την ακριβή ηλεκτροπαραγωγή. Μια ακόμη προοπτική είναι η ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή με ταυτόχρονη παραγωγή βιομεθανίου, κατέληξε.

x