Κάπρος: Τουλάχιστον 5 GW αποθήκευσης θα χρειαστεί η Ελλάδα ως το 2030 με βάση τα νέα δεδομένα

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα πρέπει να περιορίσει τη χρήση του φυσικού αερίου και να ενισχύσει τις ΑΠΕ προκειμένου να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό σχέδιο REPower EU, γεγονός που απαιτεί αυξημένες ποσότητες αποθήκευσης ενέργειας με ποικιλία τεχνολογιών, όπως επισήμανε ο καθηγητής ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος, σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ.

Συγκεκριμένα, οι υπολογισμοί του εργαστηρίου που διευθύνει ο κ. Κάπρος δείχνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 γιγαβάτ αποθήκευσης ως το 2030, δηλαδή διπλάσια ποσότητα σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΕΚ.

Παράλληλα, τονίζεται ότι όλες οι μονάδες αποθήκευσης, με εξαιρέσεις μονάχα βραχυπρόθεσμα, θα αντιμετωπίσουν λειτουργικές ζημιές στη χονδρική αγορά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ιδίως αν ο στόλος τους είναι όσο υψηλός χρειάζεται για να ενταχθούν οι ΑΠΕ.

Μια πιθανή λύση είναι η χρήση διμερών συμβολαίων για έργα ΑΠΕ μαζί με αποθήκευση, ώστε να ανακτάται όλο το κόστος στα πλαισία ανταγωνιστικών τιμών στη λιανική αγορά.

Σε ότι αφορά τη δημόσια στήριξη προς τις επενδύσεις αποθήκευσης, ο κ. Κάπρος ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ένα έναυσμα στον εγχώριο κλάδο, αν και χρειάζεται προσοχή διότι η υπερβολική στήριξη δρα εις βάρος των διμερών συμβολαίων.

Τέλος, προκύπτουν θέματα σχεδιασμού στην προσπάθεια να γίνουν αποδοτικά τα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ μαζί με αποθήκευση. Ένα παράδειγμα είναι οι κανονισμοί για τους διαχειριστές να αντιμετωπίζουν την προσφορά ΑΠΕ+αποθήκευσης ως ένα συνηθισμένο σταθμό ή ως ένα διμερές συμβόλαιο.

1