Καινοτόμες λύσεις αιολικής ενέργειας για την πρόωση εμπορικών πλοίων

05 07 2021 | 08:51

Οι εταιρείες Alfa Laval και Wallenius πρόκειται να ιδρύσουν την κοινοπραξία AlfaWall Oceanbird, η οποία θα παρέχει καινοτόμες λύσεις πρόωσης, που θα αξιοποιούν την αιολική ενέργεια και θα προορίζονται τόσο για εμπορικά πλοία όσο και για άλλους τύπους πλοίων. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στις 28 Ιουνίου και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του πρώτου συστήματος της Oceanbird σε πλοίο μέσα στα επόμενα πέντε έτη.

Η AlfaWall Oceanbird θα αναπτύξει τεχνολογίες πρόωσης που θα τροφοδοτούνται από την αιολική ενέργεια και θα μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε τύπο πλοίου. Η πρώτη εγκατάσταση πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε ένα διατλαντικό πλοίο μεταφοράς οχημάτων χωρητικότητας 7.000 αυτοκινήτων και με μια μέση ταχύτητα 10 κόμβων αναμένεται να επιφέρει λιγότερες εκπομπές έως και κατά 90% σε σχέση με τα περισσότερα ενεργειακά αποδοτικά πλοία τού σήμερα, υποστηρίζοντας έτσι την ενεργειακή μετάβαση του ναυτιλιακού κλάδου. Αν και η εν λόγω τεχνολογία αναπτύχθηκε αρχικά για εμπορικά πλοία, επιδιώκεται η επέκτασή της σε κρουαζιερόπλοια αλλά και σε άλλους τύπους πλοίων, ανάλογα με τη ζήτηση.

Ο Tom Erixon, πρόεδρος και CEO της Alfa Laval, ανέφερε σχετικά: «Η εκπλήρωση της φιλοδοξίας για την απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού τομέα απαιτεί αρκετές νέες λύσεις. Μέσω της νέας κοινοπραξίας, θα συνδυάσουμε την τεχνογνωσία των Alfa Laval και Wallenius, προκειμένου να αναπτύξουμε έναν εντελώς νέο και καινοτόμο τύπο πλοίου, που θα συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου».

(ναυτικά χρονικά)

 

 

4 Ιουλίου 2021

energypress