Ισπανία: Η Βαλένθια μετατρέπει τα νεκροταφεία της στο μεγαλύτερο αστικό φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας

15 06 2024 | 08:34OT.gr Newsroom

Το σχέδιο RIP προβλέπει την εγκατάσταση 6.658 ηλιακών συλλεκτών σε τοπικά νεκροταφεία

 

Μια πόλη στην Ισπανία αποφάσισε να αξιοποιήσει τις εκτάσεις των νεκροταφείων της για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Συγκεκριμένα, η Βαλένθια που βρέχεται από τη Μεσόγειο, στοχεύει να εγκαταστήσει χιλιάδες ηλιακούς συλλέκτες σε νεκροταφεία γύρω από την πόλη.

Το έργο έχει ονομαστεί RIP – σημαίνει Requiem in Power – και ξεκίνησε αυτόν τον μήνα με την εγκατάσταση των πρώτων φωτοβολταϊκών πάνελ.

Η πόλη σκοπεύει με τη φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία της να δημιουργήσει το μεγαλύτερο αστικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ισπανία.

Η πόλη της Βαλένθια σχεδιάζει να εγκαταστήσει 6.658 ηλιακούς συλλέκτες σε τοπικά νεκροταφεία. Περίπου 810 έχουν ήδη τοποθετηθεί στα νεκροταφεία Grau, Campanar και Benimàmet.

H εγκατάσταση θα παράγει συνολική ισχύ ρεύματος άνω των 440.000 κιλοβάτ ετησίως. Θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ετησίως άνω των140 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το τοπικό συμβούλιο.

Η ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ηλεκτροδότηση δημοτικών κτιρίων, αλλά το 25% της παραγόμενης ενέργειας θα διατεθεί επίσης σε 1.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο Αλεχάντρο Ραμόν, σύμβουλος της Βαλένθια για την Κλιματική Έκτακτη Ανάγκη και την Ενεργειακή Μετάβαση, είπε επίσης ότι το έργο θα γίνει το μεγαλύτερο αστικό ηλιακό πάρκο στη χώρα.

Το RIP αποτελεί μέρος της ευρύτερης αποστολής για το κλίμα της Βαλένθια 2030, ένας από τους βασικούς λόγους που η πόλη επιλέχθηκε ως Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος για το κλίμα είναι να παράγει το 27% της ενέργειας για την πόλη από ανανεώσιμες πηγές.

Το 100% αυτής της παραγωγής καθαρής ενέργειας θα ενσωματωθεί σε υποδομές και δημόσια κτίρια έως το 2030. Η πόλη θα χρησιμοποιεί επίσης μόνο LED για δημόσιο φωτισμό.

Χρήση νεκροταφείων για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Τα νεκροταφεία είναι ιδανικοί υποψήφιοι χώροι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ. Αυτοί οι αστικοί χώροι μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή καθαρής ενέργειας χωρίς να αλλάξουν τον αρχικό τους σκοπό – ακριβώς όπως όταν οι στέγες χρησιμοποιούνται ως χώροι για φωτοβολταϊκά πάνελ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα δημοτικό συμβούλιο είχε την ιδέα να αξιοποιήσει νεκροταφεία ώστε να δώσει ώθηση στην πράσινη ενέργεια.

Το Saint-Joachim είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται στη μέση του έλους Brière – ένας τεράστιος βάλτος βόρεια των εκβολών του Λίγηρα στη Γαλλία.

Το νεκροταφείο του βρίσκεται στα ανατολικά του κεντρικού νησιού, σε ένα ύψος έως 6 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μέχρι το 2025, ένας ηλιακός θόλος ισχύος 1,3 μεγαβάτ θα καλύπτει το νεκροταφείο και θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στους 4.000 κατοίκους της κοινότητας.

Η κατασκευή θα συλλέγει επίσης το νερό της βροχής για ένα παρακείμενο αθλητικό συγκρότημα, το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση των πλημμυρών.

g