ΗΠΑ: Προς απαγόρευση οι εστίες αερίου στις κουζίνες

11 01 2023 | 10:46

Ομοσπονδιακή υπηρεσία στις ΗΠΑ εξετάζει να απαγορεύσει τις εστίες αερίου στις κουζίνες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τους επιβλαβείς ρύπους που εκπέμπουν και την πιθανή πρόκληση προβλημάτων υγείας, ιδίως στο αναπνευστικό, μεταδίδει το Bloomberg.

«Είναι ένας κρυφός κίνδυνος», είπε σε συνέντευξή του ο Ρίτσαρντ Τρούμκα, επίτροπος της υπηρεσίας US Consumer Product Safety. «Κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι. Προϊόντα που δεν μπορούν να γίνουν ασφαλή πιθανώς θα απαγορευτούν».

 

Οι κουζίνες φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούνται από περίπου το 40% των σπιτιών στις ΗΠΑ, εκπέμπουν ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως διοξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα και σωματίδια, σε επίπεδα που η αμερικανική υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος (EPA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν κρίνει ως μη ασφαλή, και τα οποία συνδέονται με αναπνευστικές παθήσεις, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με το Institute for Policy Integrity, την American Chemical Society και άλλους φορείς. Η καταναλωτική ΜΚΟ Consumer Reports, τον Οκτώβριο, προέτρεψε τους καταναλωτές να αγοράζουν ηλεκτρικές συσκευές, επικαλούμενη δοκιμές που έδειξαν υψηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου από τις κουζίνες αερίου.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο International Journal of Environmental Research and Public Health διαπίστωσε ότι πάνω από το 12% των περιπτώσεων παιδικού άσθματος στις ΗΠΑ σήμερα μπορεί να αποδοθεί στη χρήση κουζίνας αερίου.

«Εδώ και περίπου 50 χρόνια μελέτες δείχνουν ότι οι κουζίνες αερίου είναι κακές για την υγεία μας, ιδίως όσον αφορά το παιδικό άσθμα», δήλωσε ο Brady Seals, διευθυντής της οργάνωσης RMI για τη βιωσιμότητα και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Έχοντας σύνδεση αερίου, μολύνουμε το εσωτερικό των σπιτιών μας», τονίζει.

Η Επιτροπή US Consumer Product Safety, εκτός από την απαγόρευση της κατασκευής ή εισαγωγής εστιών αερίου, σχεδιάζει και τον καθορισμό νέων προτύπων για τις εκπομπές από τις συσκευές, είπε ο Τρούμκα.

Σε επιστολή προς την υπηρεσία τον Δεκέμβριο, Δημοκρατικοί βουλευτές ζήτησαν δράση και χαρακτήρισαν τις εκπομπές αερίων ως «σωρευτικό βάρος» ιδίως για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, που αντιμετωπίζουν δυσανάλογες επιπτώσεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι προσπάθειες στοχεύουν ευρύτερα στη μείωση των εκπομπών που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή. Σχεδόν 100 πόλεις στις ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει πολιτικές που απαιτούν ή ενθαρρύνουν την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης ψήφισε το 2021 να απαγορευτεί η σύνδεση φυσικού αερίου σε νέα κτίρια μικρότερα από επτά ορόφους. Η Καλιφόρνια ψήφισε ομόφωνα τον Σεπτέμβριο την απαγόρευση της πώλησης φούρνων και θερμοσιφώνων με φυσικό αέριο έως το 2030.

 

Οι καταναλωτές που θέλουν να κάνουν στροφή από το φυσικό αέριο στις ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να επωφεληθούν από τον νόμο για τις κλιματικές δαπάνες και τη μείωση του πληθωρισμού, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και προβλέπει εκπτώσεις για την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών για τα νοικοκυριά χαμηλού και μέτριου εισοδήματος.

Η Ένωση Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι το μαγείρεμα παράγει εκπομπές ρύπων και επιβλαβή υποπροϊόντα, ανεξάρτητα από το είδος της κουζίνας που χρησιμοποιείται.

«Ο εξαερισμός είναι το θέμα, όχι η απαγόρευση συγκεκριμένων τεχνολογιών», δήλωσε η Τζιλ Νοτίνι, αντιπρόεδρος της Ένωσης με έδρα την Ουάσινγκτον. 

Οι διανομείς φυσικού αερίου υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των φούρνων φυσικού αερίου θα αυξήσει το κόστος για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις εστίασης, έναντι μικρού περιβαλλοντικού οφέλους. Η American Gas Association, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες κοινής ωφελείας, ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών δεν έχουν παρουσιάσει τεκμηριωμένους κινδύνους από τις κουζίνες αερίου.

«Ο πιο πρακτικός και ρεαλιστικός τρόπος για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο μέλλον με ενέργεια καθαρή, ασφαλή, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή, είναι να διασφαλιστεί ότι περιλαμβάνει φυσικό αέριο και την υποδομή που το μεταφέρει».

Ο Τρούμκα, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί για επιτροπή που εξέταζε τα τοξικά βαρέα μέταλλα στις παιδικές τροφές αλλά και τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων για την υγεία, θεωρεί μύθο την παραπάνω άποψη τονίζοντας ότι η επιτροπή θα μπορούσε να εκδώσει την πρότασή της ήδη φέτος, «αν κινηθεί με ταχύτητα».

(euro2day.gr)

1