Ιωάννου: Μείωση του ρίσκου και καλύτερη διαχείριση προσφέρουν οι νέες αγορές, όπως φανερώνουν οι πρώτες ημέρες του target model.

Μια νέα εικόνα έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται για τους παραγωγούς και τους προμηθευτές μέσω των πρώτων ημερών λειτουργίας του target model και των νέων αγορών.

Αναλύοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στο συνέδριο Renewable and Storage Forum του energypress, ο Γιώργος Ιωάννου, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στάθηκε ιδιαίτερα στα οφέλη των νέων αγορών για τους συμμετέχοντες.

Όπως είναι γνωστό, η αγορά spot του χρηματιστηρίου ενέργειας προβλέπει τη συμμετοχή κατανεμόμενων και μη κατανεμόμενων ΑΠΕ. Οι παραγωγοί ΑΠΕ έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην αγορά επόμενης ημέρας και την ενδοημερήσια αγορά τόσο άμεσα όσο και μέσω aggregators. Η συμμετοχή των ΑΠΕ γίνεται μέσω χαρτοφυλακίων μονάδων, ενώ σε επίπεδο επιμέρους μονάδων προβλέπεται η συμμετοχή αντλησιοταμιευτικών και υδροηλεκτρικών.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που φέρνουν οι νέες αγορές για τα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης είναι ότι θα μπορούν να προσαρμόζουν τα προφίλ φορτίου-παραγωγής τους μέσω της χρήσης παραγώγων και futures. Για παράδειγμα, σε περίπτωση διακοπών λειτουργίας μονάδων ή αλλαγών στη ζήτηση, αναθεωρείται η θέση τους με αποτέλεσμα καλύτερη διαχείριση της οικονομικής έκθεσης και ακριβέστερη πρόβλεψη βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα, οι εταιρείες που παρέχουν ευελιξία μπορούν να μοχλεύσουν το χαρτοφυλάκιό τους για να μεγιστοποιήσουν τη χρήση των πόρων τους παρέχοντας ευστάθεια στο σύστημα.

Τα παράγωγα προϊόντα είναι σε θέση να βοηθήσουν τους παραγωγούς και τους aggregators παρέχοντας αντασφάλιση στην περίπτωση αβεβαιότητας των τιμών, ενώ η βελτίωση του ρυθμιστικού καθεστώτος για την αποθήκευση θα οδηγήσει σε ενισχυμένη συμμετοχή πηγών πέραν των υδροηλεκτρικών και σε πρόσθετη αξία στην αγορά εξισορρόπησης.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ιωάννου για την εκκαθάριση κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του target model, όπου ο μικρότερος χρονικός κύκλος εκκαθάρισης οδήγησε σε χαμηλότερες απαιτήσεις για τους προμηθευτές, χαμηλότερη οικονομική έκθεση και ταχύτερη αποζημίωση για τους παραγωγούς.

"Το target model ήρθε και αυτή τη στιγμή ζούμε ένα πολύ όμορφο ταξίδι χωρίς καμία ένταση", τόνισε ο επικεφαλής του ΕΧΕ.

Χαρακτηριστικό των μεγεθών και του ενδιαφέροντος είναι ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές ήδη κατευθύνονται σε ένα βαθμό από τη συμμετοχή των ΑΠΕ και θα υπάρξει πιο σαφής εικόνα στο εξής καθώς η αγορά προχωράει. 

Η συνολική αξία εκκαθάρισης για το διάστημα από τις 31/10 ως τις 10/11 ανήλθε σε 136 εκατ. ευρώ με μέση αξία τα 12,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι εγγυήσεις έφτασαν τα 54 εκατ. ευρώ στην προημερήσια και ενδοημερήσια αγορά και στα 10,2 εκατ. ευρώ στην αγορά εξισορρόπησης.

 

 

12 Νοεμβρίου 2020

energypress