Αυτή την εποχή φτιάχνονται ενεργειακά έργα στην Ελλάδα, σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, για λογαριασμό μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, που μπορεί να μην έχουν και καμία άλλη παρουσία στην Ελλάδα. Το ρεύμα που θα παραχθεί δεν θα χρησιμοποιηθεί απευθείας, αλλά θα συμψηφιστεί εικονικά (virtual) με την κατανάλωση που θα έχουν στη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται.
Το κρίσιμο σε αυτή τη συναλλαγή και στην επένδυση πολλών δεκάδων εκατομμυρίων στη χώρα μας δεν είναι το ρεύμα καθαυτό, αλλά ο τρόπος που θα παραχθεί το ρεύμα και το πράσινο πιστοποιητικό (εγγυήσεις προέλευσης) που θα το συνοδεύει. Αυτό το πράσινο πιστοποιητικό ξεκλειδώνει χρηματοδοτήσεις με χαμηλότερο κόστος και πλέον είναι ανάρπαστο πανευρωπαϊκά. Ισχυρές εταιρείες του Βορρά, παλαιότερα πλήρως εξαρτημένες από τα ανθρακούχα καύσιμα, πληρώνουν αδρά για τον πράσινο μετασχηματισμό τους. Και εμείς έχουμε πολύ από αυτό να τους πουλήσουμε.
Σε αυτόν τον νέο συναρπαστικό ενεργειακό κόσμο που δημιουργείται, «καύσιμα» σαν αυτά που διαθέτει η Ελλάδα, δηλαδή ο ήλιος και η θάλασσα, είναι δυσεύρετα, ενώ εμείς τα έχουμε άφθονα. Σε βαθμό πλέον που μεγάλο μέρος της παραγόμενης ποσότητας το «πετάμε». «Κλείνουμε» σε μέρες με χαμηλή ζήτηση την παροχέτευση του ρεύματος που παράγεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά, γιατί πολύ απλά δεν χωράει στο δίκτυο. Αυτό το πλεόνασμα, αφού το αποθηκεύσουμε μπορούμε να το πουλάμε. Και στον σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων, υπάρχουν πολλές διατεθειμένες εταιρείες να το πληρώσουν, μέσω των περίφημων διμερών συμβολαίων (PPA).
Η ενέργεια μπορεί να είναι το νέο σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας. Αυτό που θα αλλάξει την κακοδαιμονία των μόνιμων ελλειμμάτων στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Κι όλα αυτά μπορούν να γίνουν οικονομία, χρήματα που επενδύονται, καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας, πλούτος για τη χώρα. Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι απτών αλλαγών, οφέλους, από την κοσμογονία που συντελείται αυτόν τον καιρό στον χώρο της ενέργειας, για τον οποίο όλοι βλέπουμε ότι κάτι γίνεται αλλά λίγοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της νέας κατάστασης που έρχεται.
Το όφελος μεγάλο και για τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Φανταζόταν κανείς πριν από μερικά χρόνια τη σημερινή εικόνα της ΔΕΗ; Οτι θα συνωστίζονταν Eλληνες και ξένοι επενδυτές για μια συνεργασία μαζί της; Φανταζόταν κανείς την ευκολία με την οποία κλείνει τη μια συμφωνία μετά την άλλη σε Ελλάδα και εξωτερικό η εταιρεία Μυτιληναίος; Φανταζόταν κανείς ότι το ενεργειακό σκέλος, η Τέρνα Ενεργειακή, του ελληνικού κολοσσού των κατασκευών, ΓΕΚ Τέρνα, θα κατάφερνε να συζητά με δύσκολους και απίστευτου μεγέθους επενδυτές όπως η Masdar από τα Εμιράτα;