Ιδρύθηκε η Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας Πρεσπών

10 06 2024 | 09:38

Αντίβαρο στο δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος που επωμίζονται οι ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων του Δήμου Πρεσπών επιχειρεί να αποτελέσει η νέα Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας που ιδρύθηκε σήμερα από επιχειρήσεις των Πρεσπών σε συνεργασία με τον Δήμο Πρεσπών.

Για τους τοπικούς επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και όχι μόνο, το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάστακτο και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μέσω συστημάτων αυτοπαραγωγής, αξιοποιώντας τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, αποτελεί «ανάσα ζωής».

Με τη συμμετοχή του στο εγχείρημα, ο Δήμος Πρεσπών συνδράμει την τοπική επιχειρηματικότητα με όλες του τις δυνάμεις, ενισχύοντας παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μέσω της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πάντα με σεβασμό στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του τοπίου των Πρεσπών. Παράλληλα, η Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας θα καλύψει και τις ενεργειακές ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική συνοχή.

Από την ιδρυτική συνέλευση εκλέχτηκε τριμελής προσωρινή διοικούσα επιτροπή αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Πρεσπών, Γιώργο Στεργίου (Πρόεδρος), τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Επιχειρήσεων Δήμου Πρεσπών, Στράτο Βασιλόπουλο (Γραμματέας) και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Ο Πελεκάνος» Κωνσταντίνο Ναλπαντίδη.

 d

Ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Γιώργος Στεργίου, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Πρεσπών έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της περιοχής. Με τη νέα Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας που ιδρύουμε σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες των Πρεσπών, επιδιώκουμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την ανθρακική ουδετερότητα ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν σε χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας. Θέλω επίσης να διευκρινίσω ότι ο Δήμος θα συνεισφέρει στην κοινότητα ακίνητα και μελέτες για την ωρίμανση έργων αυτοπαραγωγής, ενώ το όφελος που θα αποκομίσουμε θα διατεθεί αποκλειστικά για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών της περιοχής»

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων,  Στράτος Βασιλόπουλος δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις μας έχουν πληγεί σοβαρά από την ενεργειακή κρίση και τα ακριβά τιμολόγια ρεύματος. Με τη μεταξύ μας συνεργασία, αλλά και με την καθοριστική συνδρομή του Δήμου, θέλουμε, όχι μόνο να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας, αλλά να συμβάλλουμε σε έναν ανταγωνιστικότερο επιχειρηματικό τομέα στις Πρέσπες, αξιοποιώντας καθαρές μορφές ενέργειας που σέβονται το μοναδικό τοπίο των Πρεσπών».

 

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών "Ο Πελεκάνος", κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, δήλωσε: «Η δημιουργία της Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη όχι μόνο των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής. Οι φασολοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν κι αυτοί τις δικές τους ενεργειακές προκλήσεις, και η πρωτοβουλία αυτή θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το αρχικά το κόστος της τυποποίησης και στη συνέχεια και της παραγωγής, συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας».