Η ξηρασία απειλεί την πορεία της Γαλλίας προς την αειφόρο ανάπτυξη.

18 09 2019 | 12:09

Η φετινή ξηρασία στη Γαλλία έχει ήδη οδηγήσει στην εξάλειψη των εδαφών σε αγρανάπαυση. Δημιούργησε επίσης εντάσεις που δεν είναι τόσο ευνοϊκές για τις διαπραγματεύσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το κύριο αγροτικό συνδικάτο της Γαλλίας, το FNSEA, 14.000 αγροκτήματα από τα 440.000 έχουν καταθέσει αξιώσεις αποζημίωσης, λόγω της έντονης ζέστης και της έλλειψης βροχής που έπληξαν τη Γαλλία την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Αυτές οι περίοδοι υπερβολικής ζέστης και βροχής έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε έναν τομέα που είναι ήδη εύθραυστος. Η απώλεια καλλιεργειών οδηγεί σε απώλεια εσόδων, ειδικά για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες, όπως ο αραβόσιτος, τα ζαχαρότευτλα, οι πατάτες και τα βοσκοτόπια, τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι χειμερινές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η κράμβη, προχωρούν αρκετά καλά από άποψη ποσοτήτων, αλλά οι τιμές της διεθνούς αγοράς είναι σχετικά χαμηλές.

Για τις πληγείσες καλλιέργειες, η αποζημίωση λειτουργεί μόνο για αγρότες που είναι ασφαλισμένοι και ελάχιστοι αγρότες μπορούν να ασφαλίσουν πλήρως τις καλλιέργειες τους. Σύμφωνα με την Γαλλική Ομοσπονδία Ασφαλίσεων, το ετήσιο κόστος των περιόδων ξηρασίας αυξάνεται συνεχώς και φτάνει τα 700-900 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ανάλογα με το έτος.

Για το 2019, το FNSEA εκτιμά ότι οι γεωργικές απώλειες ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι κυρίως ότι αυτές οι απώλειες θα επηρεάσουν ορισμένα μόνο μέρη της χώρας, όπως το Massif Central και η βορειοανατολική πλευρά της Γαλλίας.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη euractiv.com

 

 

16 Σεπτεμβρίου 2019

Euractiv