Η Σλοβακία διαθέτει μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό γεωθερμικής ενέργειας, λένε οι ειδικοί

10 12 2021 | 08:38Michal Hudec

Η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια είναι δύο είδη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με το μεγαλύτερο δυναμικό στη Σλοβακία, σύμφωνα με ειδικούς, αναφέρει η EURACTIV Slovakia. Οι ειδικοί πρόσθεσαν μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο τοπικό περιβάλλον και να προσαρμόσει την ανάπτυξη αναλόγως.

«Η ενεργειακή απεξάρτηση από τον άνθρακα θα πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στην ενεργειακή απόδοση. Πιο οικολογική και ταυτόχρονα φθηνότερη είναι η ενέργεια που δεν καταναλώνουμε και επομένως δεν χρειάζεται καν να παράγουμε», δήλωσε ο Karol Galek, υφυπουργός Οικονομίας.

«Στο μέλλον, το ενεργειακό μείγμα της Σλοβακίας θα βασίζεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια», είπε. Παράλληλα πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο δυναμικό στη γεωθερμία, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Gabriel Fischerová, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής αλλαγής και ποιότητας του αέρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας πήρε ώθηση στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η Σλοβακία διαθέτει τα προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη αυτού του τύπου ανανεώσιμης ενέργειας.

«Λόγω των υδρογεωθερμικών συνθηκών στη Σλοβακία, διαθέτουμε σημαντικό δυναμικό γεωθερμικής ενέργειας για την παραγωγή θερμότητας», δήλωσε ο Oto Halás, ειδικός σε θέματα γεωθερμίας. Ωστόσο, το γεωθερμικό δυναμικό δεν σταματά στην παραγωγή θερμότητας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Σλοβακία δεν υπολογίζει πραγματικά τη γεωθερμία στα στρατηγικά της έγγραφα, παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, το σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη είναι ο επενδυτικός κίνδυνος.

«Το δυναμικό της γεωθερμικής πηγής επιβεβαιώνεται μόνο από την ερευνητική γεώτρηση. Εδώ μιλάμε για μια επένδυση πέντε ή έξι εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Michal Mašek από την PW Energy, μια εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη της γεωθερμίας στη Σλοβακία.

Από Michal Hudec | EurActiv.sk | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

1