Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες για την επιτάχυνση αδειοδότησης των ΑΠΕ

30 09 2024 | 12:06

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 26 κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό δίκαιο τις διατάξεις της αναθεωρημένης Οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σχετικά με την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Η αναθεωρημένη RED ( οδηγία 2023/2413 που τροποποιεί την οδηγία 2018/2001 ) τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2023 και ορισμένες διατάξεις έπρεπε να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο έως την 1η Ιουλίου 2024.

 

Αυτές οι διατάξεις περιλαμβάνουν μέτρα για την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης τόσο για έργα ανανεώσιμης ενέργειας και για τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ενσωμάτωση της πρόσθετης ανανεώσιμης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα.

Περιλαμβάνουν επίσης σαφή χρονικά όρια για τις διαδικασίες χορήγησης αδειών που στοχεύουν σε συγκεκριμένες τεχνολογίες ή τύπους έργων, την ενίσχυση του ρόλου του ενιαίου σημείου σύνδεσης για τις αιτήσεις και την υπόθεση ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι σχετικές δικτυακές υποδομές έχουν πρωταρχικό δημόσιο συμφέρον.

Μέχρι σήμερα, μόνο η Δανία έχει κοινοποιήσει την πλήρη μεταφορά αυτών των διατάξεων μέχρι τη νόμιμη προθεσμία της 1ης Ιουλίου 2024.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία , Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία.

Οι χώρες αυτές έχουν δύο μήνες για να απαντήσουν και να ολοκληρώσουν τη μεταφορά τους. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.

f