Η ισπανική κυβέρνηση προσφέρει επιδοτήσεις στους παραγωγούς ΑΠΕ για να αποσύρουν τις προσφυγές σχετικά με τις αναδρομικές μειώσεις.

28 11 2019 | 07:49

Η νέα ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο που θα προσφέρει σταθερές αποζημιώσεις στα έργα ΑΠΕ, στα πλαίσια μιας προσπάθειας να απομακρυνθούν οι πολυάριθμες προσφυγές για τις αναδρομικές μειώσεις στις ταρίφες.

Όπως αναφέρει το PV-Tech, δύο εβδομάδες πριν εγκρίθηκε το σχέδιο με το οποίο προσφέρεται στους επενδυτές επιστροφή 7,39% ετησίως έως το 2031 εφόσον αποσύρουν τις προσφυγές τους. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να επιστρέψει η ομαλότητα στον κλάδο, ενώ το κίνητρο θα προσφερθεί σε έργα που λειτούργησαν πριν το 2013.

Παρόλα αυτά, το κίνητρο δεν θα προσφερθεί σε εταιρείες που θα συνεχίσουν τις προσφυγές ή που έχουν ήδη επιδικαστεί και έχουν λάβει αποζημίωση.

Η Μαδρίτη αναγκάστηκε να καταφύγει στο παραπάνω μέτρο, καθώς τα δικαστήρια της χώρας έχουν ήδη επιδικάσει σημαντικά ποσά στις εταιρείες, όπως π.χ. τα 290 εκατ. ευρώ στην αμερικανική NextEra Energy. Η απόφασή της έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τον κλάδο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν εκκρεμείς προσφυγές από μεγάλους ομίλους όπως οι EDF, Triodos, European Solar Farms κ.α.

 

 

27 Νοεμβρίου 2019

energypress