Η Ιρλανδία μειώνει την κατανάλωση ενέργειας στα data centers

24 11 2021 | 08:59

ΔΟΥΒΛΙΝΟ 

Η Επιτροπή Ρύθμισης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (CRU) της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι, αν και δεν θα απαγορεύσει πλήρως τα κέντρα δεδομένων (data centers) που συνδέονται με το εθνικό δίκτυο της χώρας, θα θεσπιστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της ενεργειακής τους κατανάλωσης. 

Μεταξύ αυτών είναι μια σειρά από κριτήρια που θα καθορίζουν αν τα κέντρα θα έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι τοποθεσίες του καθενός, η ευελιξία τους στην μείωση της ζήτησης κατά τις ανάγκες και η ικανότητά τους να παράγουν ενέργεια τουλάχιστον ίση με την ποσότητα που χρησιμοποιούν. 

Τον Σεπτέμβριο, ο κρατικός διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας EirGrid προειδοποίησε ότι η Ιρλανδία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια για τους επόμενους πέντε χειμώνες. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που παρουσιάστηκαν στους υπουργούς τον Οκτώβριο περιέγραφαν μέτρα όπως η παροχή προθεσμίας μιας ώρας στις επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν τη χρήση ενέργειας σε περίπτωση που η παροχή πέσει σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα.  

Η πρόεδρος της CRU Ίφα ΜακΈβιλλυ δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή τον Οκτώβριο ότι οι ραγδαία αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της χώρας είναι αποτέλεσμα της ταχείας ανάπτυξης των κέντρων δεδομένων. «Η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από αυτόν τον κλάδο δεν έχει παρόμοιο με οτιδήποτε έχει δει η Ιρλανδία τα τελευταία 100 χρόνια», δήλωσε η ίδια. 

Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης που ξεκίνησε η CRU, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ενεργειακό σύστημα της Ιρλανδίας «αντιμετωπίζει έλλειμμα διανομής της ενεργειακής παραγωγής με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού».

«Τα κέντρα δεδομένων πρέπει να ζουν εντός των ορίων του κλιματικού μας σχεδίου», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος Ίμον Ράιαν. «Δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και μεγέθυνση των κέντρων δεδομένων – όπως κάθε άλλη βιομηχανία πρέπει να παίξουν το ρόλο τους στο να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας για την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι από την άποψη αυτή, η απόφαση της CRU, της ρυθμιστικής αρχής και της EirGrid θα θέσει το κλίμα σε προτεραιότητα. Ναι, τα κέντρα δεδομένων αποφέρουν οφέλη στη χώρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος άλλων τομέων ή εις βάρος της επίτευξης των κλιματικών μας στόχων, και το γνωρίζουν αυτό», πρόσθεσε.

(Molly Killeen | EURACTIV.com)

 

 

24 Νοεμβρίου 2021

Euractiv