Με φωτοβολταϊκά θα καλύπτουν τις μεγάλες τους ενεργειακές ανάγκες τα τρία νέα data centers της Microsoft στην Αττική
Τις ενεργειακές τους ανάγκες σχεδόν αποκλειστικά με φωτοβολταϊκά θα καλύπτουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, τα τρία διαφορετικά data centers που σχεδιάζει να κάνει η Microsoft σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις στην Αττική. Κίνηση που με την σειρά της ανοίγει μια νέα και σχεδόν ανύπαρκτη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, αγορά, αυτήν της μεγάλης κλίμακας αυτοπαραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά.
Καθώς δεν γνωρίζουμε τα ακριβή μεγέθη της αμερικανικής επένδυσης, είναι προς ώρας δύσκολο να υπολογιστεί επακριβώς η φωτοβολταϊκή ισχύς που θα απαιτηθεί. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι μιλάμε για… πάρα πολλά MW. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το μεγαλύτερο σύστημα αυτοπαραγωγής από φωτοβολταϊκά σήμερα στην Ελλάδα, είναι ισχύος 1 MW και βρίσκεται στην ταράτσα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Κάθε ένα από τα ακίνητα που έχει εντοπίσει η Microsoft είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες έκτασης 80 έως 100 στρεμμάτων. Απέχει από τα υπόλοιπα 15χλμ για λόγους ασφαλείας, θα συνδέεται μαζί τους με οπτική ίνα, το κυριότερο όμως είναι ότι θα πρόκειται για μια μεγάλη επίπεδη επιφάνεια. Δηλαδή ό,τι πιο ιδανικό για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών. Αυτά θα είναι εγκατεστημένα τόσο στις στέγες των τριών εγκαταστάσεων, όσο και στο έδαφος.
Καταναλώνουν το... 1% της παγκόσμιας ζήτησης
Τα data centers είναι τρομερά ενεργοβόρα. Σε όλο τον πλανήτη εκτιμάται ότι καταναλώνουν το 1% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης διεθνώς! Η ψύξη των αιθουσών server, η οποία φυσικά εξαρτάται από τις συνθήκες του χώρου, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αντιπροσωπεύει έως και το 60% του συνολικού κόστους ενέργειας. Οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι εξαιρετικά χαμηλές και σε μια χώρα με τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας, αυτές οι θερμοκρασίες πρέπει να δημιουργηθούν, άρα θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Στα πολύ μεγάλα για παράδειγμα κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι αν κάλυπταν πλήρως τις ανάγκες τους με φωτοβολταϊκά, θα χρειαζόταν γύρω στα… 100 μεγαβατ ισχύος.
Στην προκειμένη περίπτωση, αυτήν της νέας επένδυσης της Microsoft, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να μιλάμε για αρκετά μεγαβατ φωτοβολταϊκών αυτοπαραγωγής, των οποίων η ενέργεια θα ιδιωκαταναλώνεται.
Τα παραπάνω οδηγούν στο εξής συμπέρασμα. Η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται στην ουσία να εγκαινιάσει την μεγάλης κλίμακας ελληνική αγορά αυτοπαραγωγής ενέργειας. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των projects αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα είναι μικρά. Παρ’ ότι θεσμικό πλαίσιο υπάρχει από το 2016, εντούτοις λιγοστές συγκριτικά επιχειρήσεις έχουν μπει στο παιχνίδι. Όταν επομένως τα φωτοβολταϊκά της Microsoft τεθούν σε λειτουργία, θα αποτελέσουν μακράν το μεγαλύτερο σύστημα αυτοπαραγωγής της ελληνικής αγοράς. Η παρουσία της Microsoft θα δώσει άλλον αέρα στον συγκεκριμένο χώρο.
Τι προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο
Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δίνει την δυνατότητα σε μια εταιρεία, ακριβώς επειδή τα φωτοβολταϊκά δεν είναι αυτόνομα, παρά διασυνδεδεμένα με το δίκτυο, να πουλάει σε αυτό το 20% της παραγόμενης ενέργειας σε συγκεκριμένες τιμές. Σύμφωνα με το νόμο 4414/2016, που εμπλούτισε τις διατάξεις του ν.3468/2006, οι κάτοχοι συστημάτων αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ :
- Συνάπτουν συμβάσεις σύμφωνα και με τους ειδικούς όρους που προβλέπονται για αυτούς στο περιεχόμενο των εν λόγω συμβάσεων. Για τους κατόχους αυτούς που συνάπτουν Σ.Ε.Δ.Π., η συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται με το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος τους.
- Αν ανήκουν σε κατηγορία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση μόνο εφόσον επιλεγούν μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, τότε εξαιρούνται από την υποχρέωση συμμετοχής στις εν λόγω διαδικασίες. Οσο για την Τ.Α. που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση σε αυτούς της Λειτουργικής Ενίσχυσης, ταυτίζεται με τη μεσοσταθμική Τ.Α. που προέκυψε κατά την πιο πρόσφατη ανταγωνιστική διαδικασία της κατηγορίας σταθμών που ανήκουν.
7 Οκτωβρίου 2020
energypress