Η Γη διαθέτει πλέον ένα μαύρο κουτί που καταγράφει την αυτοκαταστροφή της

10 01 2022 | 06:02Μαρία Παππά

Ένα κατασκεύασμα που μοιάζει με κοντέινερ τοποθετήθηκε στην έρημο της Τασμανίας με σκοπό να καταγράψει όσα θα οδηγήσουν στο τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.

Όνομα: Tο μαύρο κουτί της Γης

Ηλικία: Είναι στα σπάργανα ακόμη. Θα λειτουργήσει κάποια στιγμή, το 2022.

Εμφάνιση: Όπως όλα τα μαύρα κουτιά, δεν είναι ακριβώς κουτί και δεν είναι μαύρο. 

Και τι είναι δηλαδή; Έχει το μέγεθος ενός επιβατικού λεωφορείου, σκουριασμένου και χωρίς παράθυρα, και το χρώμα του φέρνει προς το κεραμιδί, για να το πούμε κομψά. Πάντως, εξωτερικά μόνο με καταγραφέα πτήσης δεν μοιάζει. Το γνωστό «μαύρο κουτί» έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα για να βρίσκεται εύκολα. Αυτό, έτσι όπως είναι, αμφιβάλλω αν θα το προσέξει κανείς. 

Και τι θα κάνει αυτό το πράγμα πάλι; Σάμπως έχω καταλάβει; Θα καταγράφει, λέει, κάθε πληροφορία που έχει να κάνει με την καταστροφή του πολιτισμού της Γης και θα λειτουργεί σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές ή τους μελλοντικούς κατοίκους της.

Ε; Στο μεταφράζω ακριβώς, μπας και βγάλεις καμιά άκρη. Να αρχίσουμε από τα βασικά: α) βρίσκεται στην Αυστραλία, στην έρημο της Τασμανίας, β) θα έχει την ίδια λειτουργία με το μαύρο κουτί ενός αεροπλάνου και γ) θα συλλέγει δεδομένα για το πώς οδηγούμαστε προς την αυτοκαταστροφή του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, με την ελπίδα ότι οι μελλοντικοί πολιτισμοί δεν θα κάνουν τα ίδια λάθη.

Κάτι πιο συγκεκριμένο δεν έχεις να μου πεις; Τι γενικούρες είναι αυτές; Ναι, μωρέ, έχω και πιο συγκεκριμένα. Θα συλλέγει δυο ειδών δεδομένα που αφορούν μετρήσεις των θερμοκρασιών της γης και της θάλασσας, την οξίνιση του ωκεανού, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, την εξαφάνιση διαφόρων ειδών και τις αλλαγές στη διαχείριση και την τροποποίηση του φυσικού περιβάλλοντος ή της άγριας φύσης, αλλά και παρατηρήσεις για τον ανθρώπινο πληθυσμό, την κατανάλωση ενέργειας και τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Θα χρησιμοποιεί επίσης στοιχεία όπως πρωτοσέλιδα εφημερίδων, ποστ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βασικά συμπεράσματα από διασκέψεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή, όπως οι COP.

Και καλά όλα αυτά, αλλά πού θα βρει ηλεκτρισμό εκεί στην έρημο της Τασμανίας; Θα λειτουργεί με ηλικιακή ενέργεια. Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι αυτό το κουτί που μοιάζει με κακόγουστο κοντέινερ περισσότερο, παρά με λεωφορείο, θα είναι γεμάτο με μονάδες αποθήκευσης, θα έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και εφεδρικές μπαταρίες αν πέσει κάνας μετεωρίτης και διαλυθεί το σύμπαν ξερωγώ. Σε αυτή την περίπτωση –του μετεωρίτη δηλαδή–, το κουτί δεν θα πάθει τίποτα επειδή είναι φτιαγμένο από ατσάλι και γρανίτη. Είναι άφθαρτο σαν τον Σούπερμαν και μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα μισού αιώνα. 

Υποθέτω ότι είναι έτσι μίζερο για κάποιο λόγο, αλλά γιατί μιλάς σαν να κάνεις διαφημιστικό σποτ; Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να πας να το δεις κι από κοντά και να τραβήξεις και καμιά selfie, ατενίζοντας τα ξερόχορτα στη μέση του πουθενά. Α, και για να μην παραπονιέσαι από το τοπίο, θα μπορείς να συνδεθείς ασύρματα μαζί του. Αν βαριέσαι πάλι να τα κάνεις όλα αυτά και επειδή μέχρι να ταξιδέψουμε όπως παλιά, καλά κρασιά, μπορείς να δεις τι καταγράφει από απόσταση, δηλαδή στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Μια ποιος τους πληρώνει να τα κάνουν αυτά, ήθελα να ήξερα... Τo πρότζεκτ έχει αναλάβει η διαφημιστική εταιρεία Clemenger BBDO σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Τασμανίας και την καλλιτεχνική κολεκτίβα Glue Society. Δεν θα έχει πάντως εμπορικό χαρακτήρα – άσχετα αν θα πηγαίνουν τουρίστες. Ένας από τους συνδημιουργούς του πρότζεκτ, ο Jim Curtis, δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι «η ιδέα είναι ότι αν η Γη καταστραφεί από την κλιματική αλλαγή, αυτή η άφθαρτη συσκευή καταγραφής θα βρίσκεται εκεί για όποιον επιζήσει για να μάθει από αυτή. Επίσης, υπάρχει εκεί για να λογοδοτήσουν οι ηγέτες (σ.σ. ναι, οι πεθαμένοι μέχρι τότε, από τον άλλο κόσμο!), για να καταγραφεί η δράση ή η αδράνειά τους». Και επειδή μας έλειπε περισσότερη επιστημονική φαντασία στη ζωή μας πρόσθεσε: «Είναι αδύνατο να προβλέψουμε ποιος ή τι θα το βρει, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχει καμία χρησιμότητα, εκτός αν ανακαλυφθεί από κάποιον ή κάτι με τη δυνατότητα να καταλαβαίνει και να ερμηνεύει σύμβολα». 

Τώρα τι να σχολιάσω εδώ πέρα; Δεν ξέρω. Μήπως ότι καλύτερα να αφήσουμε το μέλλον, τις καταστροφολογίες και τα εξωγήινα στην άκρη προς το παρόν και να πιέσουμε για ουσιαστικές λύσεις για την κλιματική αλλαγή τώρα, σήμερα, την επόμενη βδομάδα; Πριν πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει πάντως. 

Τι να πεις: Έξυπνη ως ιδέα η καταγραφή αλλά ειλικρινά, ποιος νομίζει ότι κάποιος ή κάτι θα θέλει να ανοίξει αυτό το πράγμα στο μέλλον;  

Tι να μην πεις: Πεταμένα λεφτά.

1