Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης σε τρία γραφήματα

07 08 2022 | 15:40

Στο χείλος της ύφεσης φαίνεται να βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς μέσα σε λίγους μήνες η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει τριγμούς στην οικονομία. Το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Γηραιά Ήπειρος έχει τρεις διακριτές πτυχές.

Η Ρωσία μειώνει τις ροές

Η Ρωσία έχει μειώσει τις ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με την ευρωπαϊκή πλευρά να υποστηρίζει ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως μοχλό πίεσης. Την προηγούμενη εβδομάδα μόνο οι ροές του Nord Stream 1, ενός αγωγού-κλειδί για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ηπείρου, μειώθηκαν στο 20% από το 40%. Η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε τεχνικά προβλήματα, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η δικαιολογία αυτή ήταν μία «φαρσοκωμωδία».

Οι ροές μέσω του Nord Stream 1

emc-2

Γράφημα: CNBC

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, 12 κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη δει μείωση στη ροή φυσικού αερίου, ενώ σε ένα μέρος αυτών έχει διακοπεί πλήρως ο εφοδιασμός. «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, υπάρχει περίπτωση να δούμε πλήρη διακοπή στο εγγύς μέλλον και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Οι τιμές φυσικού αερίου

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ακόμη και πριν αρχίσουν να μειώνονται οι ροές προς την Ευρώπη, η τιμή του φυσικού αερίου ξεκίνησε να ανεβαίνει. Κάθε φορά που οι ροές μειώνονται περαιτέρω ασκούνται νέες πιέσεις στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, καθώς αρκετοί κλάδοι εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το φυσικό αέριο.

Τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

emc-2

Γράφημα: CNBC

«Σε ένα φυσιολογικό έτος, η Ε.Ε. ενδέχεται να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο περίπου 4,3 δισ. μαγαβατωρών. Επομένως, εάν οι τιμές για ένα έτος είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα υψηλότερα και η Ε.Ε. οφείλει να πληρώσει σε αυτές τις τιμές αντί να επωφεληθεί από κάποιο μακροχρόνιο συμβόλαιο σταθερών τιμών, τα κόστη θα αυξηθούν κατά περίπου 430 δισ. ευρώ – αντίστοιχο με το 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2021», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Salomon Fiedler, οικονομολόγος του Berenberg.

Κατέρρευσαν οι αναπτυξιακές προοπτικές

Δεδομένου ότι τα αποθέματα μειώνονται και οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν, η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει τριγμούς στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς αγγίζοντας το 0,7% το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, συνεχώς πληθαίνουν οι οικονομολόγοι που προειδοποιούν για ύφεση το 2023.

«Οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου ανεβάζουν τα κόστη των επιχειρήσεων και πιέζουν τα εισοδήματα των καταναλωτών, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα που θα κατέληγε σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η Ευρωζώνη θα περιπέσει σε ύφεση αυτό το φθινόπωρο με τον υψηλό πληθωρισμό να επιμένει», δήλωσε ο Fiedler.

Προβλέψεις ΑΕΠ Ευρωζώνης

emc-2

Γράφημα: CNBC

(moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC)

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης σε τρία γραφήματα