Η Δημοκρατία της Ενέργειας.

05 03 2019 | 09:13

 Η Δημοκρατία της Ενέργειας γίνεται πράξη από τον όμιλο EUNICE ENERGY GROUP (EEG)

Ο Όμιλος EUNICE ENERGY GROUP (EEG) είναι μπροστά αλλά η θέση του είναι δίπλα σας

Ο Όμιλος EUNICE ENERGY GROUP (EEG) έχει όραμα, σχέδιο και ολοκληρωμένη στρατηγική εξέλιξης και συνεργασιών παγκόσμιας εμβέλειας.

Επενδύει, δημιουργεί, καινοτομεί, διαμορφώνει και προωθεί τις μεγάλες ενεργειακές μεταβολές, που αλλάζουν τον κόσμο.

Στην πορεία μετάβασης προς τη Δημοκρατία της Ενέργειας ο Όμιλος EEG έχει συμμάχους και συνεργάτες του, τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, τις δυνάμεις της ανάπτυξης, της αγοράς και της παραγωγικής διαδικασίας.

Φιλόδοξος στρατηγικός στόχος του Ομίλου EEG είναι κάθε Έλληνας να γίνει ενεργός και συνειδητός netprosumer. Να γίνει κάτοχος μιας μικρής ανεμογεννήτριας (EW16 θέτις), κάτοχος ή συμμέτοχος σε ένα φωτοβολταϊκό, παραγωγός και χρήστης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, υποστηρικτής της προσπάθειας να καταστεί η χώρα εξαγωγέας καθαρής ενέργειας.

Τώρα, οι άνεμοι μάς ωθούν προς έναν καλύτερο κόσμο, φωτισμένο από ένα λαμπερό ήλιο.

Σε αυτή την εικόνα πρέπει να ανακαλύψει ο καθένας την έμπνευσή του και να αναζητήσει τη θέση του.

Ο netprosumer είναι έξυπνος κι ελεύθερος άνθρωπος.

Όλοι μας ήμασταν μόνο καταναλωτές, πελάτες μονοπωλίων κι ολιγοπωλίων και δέσμιοι κρατικών προγραμμάτων ενέργειας, σχεδιασμένων με μία απαρχαιωμένη αντίληψη και προσκολλημένoι στο παρελθόν. Ήμασταν, εκείνοι που εξάντλησαν τους φυσικούς πόρους και κατέστρεψαν το κλίμα συλλογικά, λες και το διαστημόπλοιο που θα εποικίσει τον Πλανήτη Άρη μας χωρά όλους.

Τώρα, δεν υπάρχει πια μόνο-καταναλωτής. Στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στην ενέργεια. Παράγουν, καταναλώνουν, αποθηκεύουν γίνονται μέρος του δικτύου, εξοικονομούν, γίνονται συμμέτοχοι, συνεργάζονται, δηλαδή γίνονται netprosumers. Έτσι, χωρίς κάποια αλλαγή στις συνήθειες τους ή τις υποδομές της κατοικίας και της πόλης τους, εξοικονομούν χρήματα και ταυτόχρονα προστατεύουν το Περιβάλλον.

  • Ο netprosumer θα κυριαρχήσει γιατί σκέφτεται τον εαυτό του και τους άλλους
  • Από μέρος του προβλήματος, γίνεται μέρος της λύσης
  • Βιώνει και προωθεί την ιδέα της Δημοκρατίας της Ενέργειας
  • Λειτουργεί με την κοινή λογική
  • Κατανοεί την αξία της συνέργειας, της συνεργασίας και της κοινωνικής συνοχής
  • Μοιράζεται, συνεργάζεται, εκπαιδεύει κι άλλους

Κάνουμε την  Εύκολη Επανάσταση φέρνοντας την Δημοκρατία στην Ενέργεια.

Η Εύκολη Επανάσταση δεν απαιτεί θυσίες, δεν επιφέρει βίαιες αλλαγές, δεν έχει αντιπάλους στο προηγούμενο καθεστώς. Είναι μια αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στον κόσμο, είναι άσκηση των δικαιωμάτων μας, είναι ελευθερία στις επιλογές μας. Κι η απαραίτητη ενέργεια που φέρνει τις αλλαγές είναι διαθέσιμη, καθαρή, άφθονη και αειφόρος από τους φυσικούς πόρους.

Η Δημοκρατία της Ενέργειας είναι η νέα πραγματικότητα που ήδη διαμορφώνεται γύρω μας κι έχει τρεις πυλώνες:

  1. Ο ήλιος, ο άνεμος κι οι άλλες Ανανεώσιμες Πηγές είναι δημόσια αγαθά
  2. Οι πολίτες είναι netprosumersοι οποίοι έχουν την ελευθερία – και την απαραίτητη υποστήριξη – να παράγουν, να καταναλώνουν, να αποθηκεύουν, να διαχειρίζονται και να  ανταλλάσσουν καθαρή ενέργεια
  3. Οι σχέσεις μεταξύ των netprosumers διαμορφώνονται από την αντίληψη « Κάνε το καλύτερο για τον εαυτό σου και για τους άλλους»

Η ενεργειακή διακυβέρνηση θα γίνεται από τους πολίτες, για τους πολίτες από τις επιχειρήσεις   για τις επιχειρήσεις. Με τρόπο άμεσο, ισότιμο, ξεκάθαρο, ανεπηρέαστο από το μέγεθος παραγωγής του καθενός. Πιο καθαρός πλανήτης είναι το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την ανεξαρτησία του netprosumer.

Η αρχή γίνεται από τις μικρές Ανεμογεννήτριες (EW16 θέτις),  από τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα μικρής κλίμακας και τους ιδιοκτήτες/ενοικιαστές κατοικιών. Αυτοί, παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια για να την καταναλώνουν και/ή να την πουλήσουν στο δίκτυο. Όταν η αυτοπαραγωγή δεν είναι αρκετή για την κάλυψη των αναγκών τους, αγοράζουν ενέργεια από το δίκτυο. Όταν δημιουργεί περίσσεια, πωλούν ενέργεια στο δίκτυο.

Παράλληλα ξεκινά να εκπαιδεύεται μία ολόκληρη νέα γενιά ανθρώπων που βιωματικά αποκτούν ισχυρή οικολογική συνείδηση και προτίμηση στην καθαρή ενέργεια.

Μοιράζονται, συνεργάζονται. Γίνονται netprosumers.

Ο Όμιλος EUNICE ENERGY GROUP (EEG) κάνει την Εύκολη Επανάσταση με την εφαρμογή των Smart Grids, κάνοντας πράξη την εμπορική αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας από τις μικρές Ανεμογεννήτριες (EW16 θέτις) ακόμα και από τις στέγες των σπιτιών, μεταξύ των netprosumers μέσω του συστήματος « peer to peer».

Το S4S είναι η ιδέα που αλλάζει τον κόσμο.

Το S4S είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πλήρους Eνεργειακής Αυτονομίας κι Αυτοδιαχείρισης. Το όνομά του σημαίνειStorage for Security, Sustainability, SolutionSmart Grid και το τεράστιο πλεονέκτημα του είναι η δυνατότητα διασύνδεσης που έχει με άλλα συστήματα και δίκτυα ή εκεί που δεν υπάρχουν δίκτυα.

Στη βασική του εκδοχή, που μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερες κλίμακες, περιλαμβάνει ανεμογεννήτρια (EW16 θέτις), φωτοβολταϊκό πάρκο και μία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, που είναι τα «ορατά» στοιχεία του. Μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης τροφοδοτείται με πραγματικά δεδομένα των περιφερειακών μονάδων,  αναλύει τα δεδομένα των μετεωρολογικών προβλέψεων, προβλέπει τις ανάγκες κατανάλωσης και διαχειρίζεται συνολικά την παραγωγή, την αποθήκευση και την παραγωγή με  συνεχή τροφοδοσία του συστήματος με ηλεκτρική ενέργεια.

Με ένα σύστημα S4S μια οικία, μία επιχείρηση, μια πόλη παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο, που γίνονται πια στην κυριολεξία “δημόσια αγαθά”. Καλύπτουν μέρος ή και το σύνολο των ενεργειακών αναγκών τους, και διαχειρίζονται  αποθηκεύοντας την περίσσεια ενέργεια ανταλλάσσοντάς την ή πουλώντας την.

Μέσω των τεχνολογικών εξελίξεων, της ψηφιοποίησης της τεχνολογίας, του Blockchain, του Internet of Things (IoT), o μέχρι σήμερα μόνο-καταναλωτής δικτυώνεται, παράγει, καταναλώνει,  αποθηκεύει, ανταλλάσσει πράσινη ενέργεια, με πλήρη ενεργειακή αυτοδιαχείριση.

Έτσι, δίνονται λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

Ένα τμήμα του S4S εφαρμόστηκε στο TILOS Project.

Η Τήλος, ένα μικρό νησί στα Δωδεκάνησα με πληθυσμό περίπου 800 κατοίκους, είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στον κόσμο, χάρις στην πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή ενός τμήματος του συστήματος S4S. Το βραβευμένο TILOSProject, το οποίο η EEG χρηματοδότησε, κατασκεύασε και διαχειρίζεται, λειτουργεί κι έχει μετρήσιμα αποτελέσματα που ήδη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον από κάθε γωνιά του πλανήτη. Στην Τήλο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας (ΑΠΕ) καλύπτει στο σύνολό της τις ανάγκες  κατανάλωσης, εξαιτίας ακριβώς του εξαιρετικά προηγμένου συστήματος διαχείρισης, δηλαδή του S4S.

Κάθε επόμενη εφαρμογή του είναι κι ένα ακόμα περιστατικό στην Εύκολη Επανάσταση που κάνει το S4S  – ζητώντας τίποτα, προσφέρει τα πάντα. Με έξυπνες εφαρμογές ο καθένας μπορεί να έχει επάρκεια πράσινης ενέργειας, οικονομία σε πραγματικό χρόνο, διασύνδεση με πλέγμα άλλων δικτύων.

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στην καθημερινότητά μας.

Η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι δεδομένη και μη αναστρέψιμη. Δύο βασικές παράμετροι ευνόησαν αυτήν την αλλαγή. Η δυνατότητα αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, που ωθεί τις ηγεσίες να υιοθετήσουν πολιτικές υπέρ της αντιμετώπισης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, η τεχνολογία προσφέρει συνεχώς νέες δυνατότητες και μια νέα αντίληψη καθιερώνεται. Η Ελλάδα, χάρις σε ανθρώπους, οργανισμούς κι εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, είναι ήδη στο σωστό δρόμο κι έχει διακριτή και σημαντική θέση στο παγκόσμιο στερέωμα της Ενέργειας. Όροι όπως Ενεργειακές Κοινότητες, Δημοκρατία της Ενέργειας, Χρηματιστήριο Ενέργειας, Έξυπνα Σπίτια κι  Έξυπνες Πόλεις, αφορούν σε σχέδια που πλέον εφαρμόζονται, εξελίσσονται κι αποδίδουν και  στη χώρα μας.

Το όραμα, οι συνεργασίες, οι καινοτομίες και οι επενδύσεις του Ομίλου EEG ανοίγουν το δρόμο και φέρνουν στο σήμερα την επόμενη ημέρα της Δημοκρατίας της Ενέργειας.

Οι ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ είναι υπόδειγμα συνεννόησης και συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΝ.ΚΟΙΝ.)είναι συμπράξεις που περιλαμβάνουν πολίτες, κοινωνικούς φορείς, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), μικρές,   μεσαίες  και μεγάλες  επιχειρήσεις. Είναι πραγματικές εφαρμογές της Δημοκρατίας της Ενέργειας, μιας και όλοι οι εταίροι τους έχουν ισότιμη ψήφο ανεξαρτήτως συνεταιριστικού μεριδίου.

H EUNICE ENERGY GROUP (EEG) στηρίζει και προωθεί δεκάδες ΕΝ.ΚΟΙΝ. που έχουν ήδη δημιουργηθεί και υλοποιούν τα σχέδια για τη δημιουργία έργων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τα κέρδη από τη λειτουργία μιας ΕΝ.ΚΟΙΝ.  έχουν κοινωνική  αναφορά, γιατί στοχευμένα διαχέονται σε κάθε τοπική κοινωνία κι υποστηρίζουν ευρύτερα σχέδια ανάπτυξης. Η δωρεάν ενέργεια που παράγεται μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, δημιουργεί δυνατότητες ανάπτυξης σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας αλλά και σε ολόκληρες απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Κι ακόμα, κάθε ΕΝ.ΚΟΙΝ. διδάσκει συνεννόηση κι αλληλεγγύη, και γίνεται πραγματικό παράδειγμα για συνεργασίες και συμπράξεις προωθώντας την κοινωνική συνοχή.

Η μη κερδοσκοπική ΕΝ.ΚΟΙΝ. Φούρνων-Κορσεών που συστάθηκε με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατοίκων του νησιού και της EUNICE ENERGY GROUP (EEG)αξιοποιεί τους ανανεώσιμους φυσικούς πόρους (άνεμο και ήλιο) για να παράγει άφθονη, καθαρή ενέργεια. Σύντομα, οι Φούρνοι-Κορσεοί θα είναι το πρώτο Smart Grid Green Island της Ευρώπης εφαρμόζοντας την τεχνολογία S4S σε ολόκληρη την έκταση της μαζί με τεχνολογίες Blockchain, IoT (Internet of Things),& A.I.(Artificial Intelligence). Όλοι οι πολίτες του ενεργειακά αυτόνομου νησιωτικού Δήμου θα έχουν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια αλλά και πρόσθετα οικονομικά έσοδα

 

 

15 Φεβρουαρίου 2019

f