«Η βιοπειρατεία τέλος»: Η Κένυα ανέστειλε την εκρίζωση και εξαγωγή των μπαομπάμπ της

27 11 2022 | 10:39Newsroom LIFO

Πούλησαν δέντρα που ζουν πάνω από 2,5 χιλιετίες για 800 δολάρια

Εν μέσω δημόσιας κατακραυγής, η Κένυα ακύρωσε την άδεια που είχε εκδώσει και έδινε τη δυνατότητα σε ξένη εταιρεία να εκριζώνει και να εξάγει τα δέντρα μπαομπάμπ από τις ακτές της. 

Η γεωργιανή εταιρεία είχε ήδη αγοράσει οκτώ από τα γιγάντια θαυμαστά δέντρα από ντόπιους αγρότες. 

Ειδικοί επί των περιβαλλοντικών θεμάτων είχαν χαρακτηρίσει την εξαγωγή των δέντρων ως «βιοπειρατεία». 

Η αδειοδότηση για την εκρίζωση των μπαομπάμπ, δέντρα που μπορούν να ζήσουν πάνω από 2,500 χρόνια, αποκτήθηκε «όχι θεμιτά», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας. 

Πώς συνήφθη η συμφωνία 

Σύμφωναμε τα όσα μεταδίδει ο Guardian, κάποιοι αγρότες στην επαρχία Κιλίφι, ήθελαν να καθαρίσουν τη γη τους για να φυτέψουν καλαμπόκι. Πούλησαν τα δέντρα που μεγάλωναν στη δική τους γη έναντι ποσών που κυμαίνονταν από 800 έως 2.400 δολάρια. Οι φωτογραφίες που διακινήθηκαν online αποτύπωναν μια θλιβερή εικόνα, με τα ξεριζωμένα δέντρα με τους τεράστιους κορμούς και τα κλαδιά τους. 

«Έχουμε συμφωνήσει πως τα μπαομπάμ δε θα εξαχθούν έως ότου οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες μεταξύ των μερών» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών, Σοϊπάν Τούγια. 

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσα δέντρα από αυτά που πουλήθηκαν, έχουν ξεριζωθεί, ούτε ποιας ηλικίας ήταν. 

Σύμφωνα με το Guardian, τα κομμένα δέντρα τοποθετήθηκαν σε μεταλλικά κλουβιά και φυλάσσονταν από άνδρες ασφαλείας, εν αναμονή της εξαγωγής τους. 

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ανησυχία πως η απομάκρυνση των μπαομπάμπ θα έχει σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις σε πλήθος εντόμων, ερπετών και πουλιών που έχουν ως οικοσύστημά τους τα αιωνόβια δέντρα. 

Τα μπαομπάμπ μπορούν να αντέξουν σε δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Μεγαλώνουν στην αφρικανική σαβάνα και κάποιες τροπικές περιοχές, ενώ εκτιμάται πως είναι τα μακροβιότερα δέντρα στον πλανήτη. 

Σημειώνεται πως, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια -που ορίζει ζητήματα πρόσβασης στους γενετικούς πόρους χωρών και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρήση τους- η όποια διεθνής συμφωνία για εξαγωγή γενετικών πόρων που έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία της Κένυας, χρήζει πρότερης συγκατάθεσης από τις κοινοτητες, καθώς και συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, ωφελούμενου αγοραστή και κοινότητας, για τη χρήση και τον διαμοιρασμό των οφελών. 
 

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

1