Χωρίς... ολομέλεια έμεινε η ΡΑΕ – Έληξε η θητεία του Β΄αντιπροέδρου και τριών μελών – Δεκάδες οι υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί.

Δυσκολίες πολύ άμεσες -και για την εξέλιξη κάποιων ενεργειακών θεμάτων καταλυτικές-, προκύπτουν πλέον από τη στιγμή που έληξε η θητεία του Β΄αντιπροέδρου και τριών μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Χθες πραγματοποιήθηκε η τελευταία ολομέλεια της Αρχής με την υφιστάμενη σύνθεση και πλέον μένουν εν ενεργεία μόνον ο πρόεδρος, ο Α΄αντιπρόεδρος και ένα μέλος. Με τριμελή σύνθεση δεν νομιμοποιείται να λειτουργήσει η ΡΑΕ, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι την πλήρωση των τεσσάρων κενών θέσεων δεν μπορεί να ληφθεί καμμία απόφαση, ούτε διαδικαστικού χαρακτήρα.

Στο ΥΠΕΝ αναγνωρίζουν το επείγον του πράγματος, ωστόσο είναι άγνωστο πότε θα προχωρήσει ο υπουργός στην επιλογή των προσώπων που θα προτείνει στη Βουλή προς γνωμοδότηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις τέσσερις θέσεις έχουν υποβληθεί μερικές δεκάδες υποψηφιοτήτων, με τις περισότερες μάλιστα να θεωρούνται «υψηλών προδιαγραφών».

Ως γνωστόν τα μέλη της ΡΑΕ επιλέγονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από προκήρυξη και προτείνονται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων για διορισμό. Η Επιτροπή γνωμοδοτεί επί της πρότασης εντός τριάντα ημερών και η γνωμοδότηση αυτή αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΡΑΕ.

Σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής, το μέλος που έχει προταθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου διορίζεται στην αντίστοιχη θέση με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα Μέλη για τα οποία έχει γνωμοδοτήσει θετικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι υποψήφιοι πρέπει να διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους ικανότητα και να διαθέτουν εξειδικευμένη εμπειρία σε θέματα αρμοδιότητας της Ρ.Α.Ε., καθώς και εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας. Ειδικότερα οι υποψήφιοι οφείλουν να διαθέτουν και να επιδεικνύουν κυρίως:

(α) Υψηλή επιστημονική γνώση και πολυεπίπεδη επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό και εξειδικευμένη εμπειρία ιδίως σε ρυθμιζόμενες αγορές ενέργειας, σε ζητήματα ανταγωνισμού, καθώς και στην αντίστοιχη ενωσιακή νομοθεσία.

(β) Διοικητική επαγγελματική εμπειρία σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά τη θέση του Αντιπροέδρου Β΄. 

Η θητεία όλων των μελών είναι πενταετής. Κανένα μέλος της ΡΑΕ δεν μπορεί να υπηρετήσει για περισσότερες από δύο θητείες.

 

 

18 Φεβρουαρίου 2021

energypress