Χαραλαμπίδης (ΡΑΕ): Αλλάζουν οι προοπτικές για τα φωτοβολταϊκά

06 11 2023 | 12:51Energypress

Στην εξέλιξη των αδειοδοτήσεων των φωτοβολταϊκών και στη νέα πραγματικότητα που επικρατεί στην αγορά αναφέρθηκε ο κ. Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Αδειοδότησης ΑΠΕ ΡΑΕ, μιλώντας την Πέμπτη στο 5ο Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress.gr.

Αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο κ.Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι την περίοδο αυτήν υπάρχει υπερκορεσμός, δυσκολία έγκρισης όρων σύνδεσης, αναμονή στον ΑΔΜΗΕ όσον αφορά στην πληρότητα ενώ τόνισε ότι όσο οι επενδυτές υποβάλλουν αιτήσεις, η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη να προχωράει στην αξιολόγησή τους.

Όπως τόνισε, η προοπτική που υπάρχει να δοθεί προτεραιότητα σύνδεσης σε μονάδες ΑΠΕ που θα έχουν αποθήκευση έχει κινήσει πολύ το ενδιαφέρον των επενδυτών και υποβάλλονται όχι μόνο νέες αιτήσεις αλλά έχουν υποβληθεί και αιτήσεις που είναι σε φάση τροποποίησης.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή των αιτήσεων, σημείωσε ότι η συνολική ισχύς των 5.626 αιτήσεων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς το 2001-2023 ανέρχεται σε 117,3 GW. Το 2020 υποβλήθηκαν 1300 αιτήσεις ισχύος 33,8 GW, ενώ το 2023 υποβλήθηκαν 92 αιτήσεις για σταθμούς ισχύος 21,6 GW.

Όσον αφορά στην αδειδότηση φωτοβλταϊκών σταθμών, η συνολική ισχύς των εν λειτουργία σταθμών ανέρχεται σε 6,2 GW ενώ η ισχύς των φωτοβολταϊκών σε στέγες ανέρχεται σε 0,375 GW. Η ισχύς των εξαιρούμενων φωτοβολταϊκών (σε λειτουργία και με σύμβαση πώλησης) φθάνει τα 4,81 GW. Επιπλέον, οι άδειες αποθήκευσης ανέρχονται σε 35 GW.

Τέλος, αναφερόμενος στην τάση που καταγράφεται στην αγορά είπε ότι «η προοπτική αυτήν την στιγμή για τα φωτοβολταϊκά είναι ότι θα υπάρχει αλλαγή με στροφή προς τα φωτοβολταϊκά με δυνατότητα αποθήκευσης».

 

 

σ